Početna Moj Zagreb Novosti Pročistači otpadnih voda novcem iz EU

Pročistači otpadnih voda novcem iz EU

Autor:
Sanja Knjaz
[email protected]

[singlepic id=79 w=320 h=240 float=left]

Brezovica je najveća gradska četvrt u Zagrebu po površini, ali je po gustoći naseljenosti na posljednjem mjestu. Pokriva uglavnom ruralna naselja, zbog čega su najveći problemi nepostojanje komunalne infrastrukture, vode i kanalizacije. No, posljednjih godina uvelike se radi na uklanjanju tih nedostataka. U 2009. godini sagrađeno je čak 36 kilometara kanalizacijske mreže, i to 12 kilometara u Odranskom Obrežu te 24 kilometra u Brezovici.

Malim akcijama do kvalitetnijeg života
Da bi bilo što manje pješačenja, autobusna linija koja prolazi Horvatima produžit će se do pružnog prijelaza kod Prevendara. U drugoj fazi ići će do Premužića. Ove godine iz plana malih komunalnih akcija sagradit će se 960 metara vodovoda, u što će se uložiti 873.000 kuna. Kanalizacijske mreže dogradit će se 330 metara, a izdvojit će se za to 429.000 kuna. Za uređenje cesta i ulica potrošit će se 4.370.578,50 kuna. Na popisu su Desprimska, Brezovačka, Piškori, Gornjodemerska, Bedeki, Črnovka, Horvati, Štrpet, Starjak, Kraljevečki bregi, Tumbri, Zadvorci, Črnilo…

– Znate, naš je problem što se na tako puno kilometara mreže priključuje relativno malo stanovnika, upravo zato što je slaba gustoća naseljenosti. Zbog toga treba dobro ispitati gdje će se povući cijevi – objašnjava nam predsjednik Vijeća Gradske četvrti Brezovica Stjepan Cerovski.

U našu se redakciju često javljaju nezadovoljni stanovnici tog dijela grada, a govore da godinama čekaju priključke. No, infrastrukturna mreža gradi se više nego u bilo kojoj drugoj četvrti, ali je problem u tome što su kuće raštrkane na širokom prostoru.

Lani je na vodoopskrbu potrošeno 1.137.300 kuna, a na pojačano održavanje ulica i cesta 7.357.142 kune. U planu je da se u idućih tri do pet godina u naseljima Demerje i Kupinečki Kraljevec riješi kompletna infrastruktura. Uz to, u naseljima Horvati, Dragonožec, Trpuci, Lipnica i Havidići ove godine počinje pilot-projekt gradnje mini pročistača otpadnih voda. Sagradilo bi se ukupno pet do šest takvih pročistača, a sredstava bi se namaknula iz fondova Europske unije.

– Što se tiče pitanja zastupnika u Gradskoj skupštini o tome zašto Dragonožec, Lipnica i Havidići nemaju vodovodnu mrežu, tvrdim da je sagrađena prije dvije godine. No, zbog potrebe gradnje precrpne stanice i vodospreme, kućanstva nisu priključena na nju – kaže Stjepan Cerovski.

[nggallery id=10]

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here