Početna Izbor Priča sa zapadne strane i Zagrebačka filharmonija

Priča sa zapadne strane i Zagrebačka filharmonija

Spread the love

Proslavljeni američki skladatelj i dirigent Leonard Bernstein kojeg svijet pamti po prekrasnim melodijama koje su obilježile cijelu jednu generaciju i učinile Priču sa Zapadne strane planetarno popularnom, končano je dobio svoje mjesto na repertoaru jedne glazbene kuće – Zagrebačke filharmonije.

Slučajnost ili pametni potez –  kad smo već u tjednu Oscara, nije uzgred spomenuti da je upravo mjuzikl Priča sa zapadne strane –  ponosni vlasnik rekorda po broju osvojenih zlatnih kipića (njih čak deset) kojeg drži još od 1957.g. kad je i snimljen.

Zagrebačka filharmonija na koncertu u petak izvest će dva značajna djela iz bogatog Bernsteinovog opusa- Simfonijske plesove iz Priče sa zapadne strane te ariju Blistaj i budi bezbrižna iz operete Candide. Pod čudesnim Bernsteinovim skladateljskim perom čak je i jedno Voltairevo filozofsko djelo postalo naširoko popularno na broadwayskim „daskama koje život znače“.

Pod ravnanjem budućeg šefa dirigenta Zagrebačke filharmonije – mladog, tehnički preciznog  Austrijanca iz Mozartovog grada, Davida Danzmayra, Bernsteinova djela dobit će novi „glanc“, a solistički će nastupiti i naša mlada uspješna sopranistica Ilijana Korać Teklić. Za kraj izvest će još jedno rijetko izvođeno djelo – Tako je govorio Zaratustra Richarda Straussa. Inače, i danas važi da je početak ove kompozicije jedan od najgenijalnijih početaka neke kompozicije u povijesti glazbe, te stoga valja čuti zasto ga nitko nije uspio nadmašiti do današnjih dana..

Da se ovotjedni koncert ne smije propustiti govori i činjenica da je ostalo još jako malo karata. Stoga, svi pravac blagajna Zagrebačke filharmonije ili klik miša na http://www.ulaznice.hr/web/!

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here