Početna Događanja Prevencija razvoja ovisnosti o kockanju zahtijeva kontinuiranu suradnju stručnjaka i priređivača igara...

Prevencija razvoja ovisnosti o kockanju zahtijeva kontinuiranu suradnju stručnjaka i priređivača igara na sreću

281
0
Matea Mateković, predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću

Na ovogodišnjem kongresu PIN (Psihijatrija Interna Neurologija za liječnike obiteljske medicine) sudjelovala je i predstavnica Hrvatske udruge za igre na sreću Matea Mateković, koja je s vodećim stručnjakom za probleme ovisnosti o kockanju i klađenju, dr. sc. Davorom Bodorom, održala gostujuće predavanje za liječnike opće medicine pristigle iz raznih dijelova Hrvatske.

Doktor Bodor je tom prilikom prezentirao problematiku razvoja ovisnosti o kockanju i naglasio da je jedan od problema ove ovisnosti i to što nema očitih vanjskih znakova, kao što je to primjerice kod nekih drugih oblika ovisnosti o psihoaktivnim tvarima. Upravo zbog toga je važna uloga socijalne okoline, kako bi prepoznala i pravilno reagirala na neke promjene u ponašanju, poput stalnog posuđivanja novca, olakog zaduživanja, zapostavljanja obiteljskih, studentskih ili poslovnih obveza.

„Prilikom postavljanja dijagnoze koristimo kriterije koji nas usmjeravaju u definiciji razmjera i potencijalnih posljedica ovisnosti o kockanju. Važno je naglasiti da je prema provedenom istraživanju u Republici Hrvatskoj, 2,2 posto opće populacije ovisno o kockanju pri čemu negativne posljedice ne utječu samo ovisnika, već i na cijelu njegovu okolinu. Jedan od najvažnijih koraka je prevencija, a tu važnu ulogu imaju i priređivači igara na sreću. S Hrvatskom udrugom za igre na sreću uspješno surađujemo niz godina, pomažu rad Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju i klađenju i provodimo brojne edukacije“, izjavio je dr. sc. Davor Bodor.

Prevencija razvoja ovisnosti o kockanju i klađenju jedan je od najvažnijih ciljeva djelovanja Hrvatske udruge za igre na sreću, naglašava Mateković.

„Kada smo promišljali o tome kako biti aktivni sudionik u prevenciji o kockanju, krenuli smo od sebe kao priređivača igara na sreću i organizirali edukacije s profesorom Nevenom Ricijašem i doktorom Bodorom za naše djelatnike. Cilj nam je da steknu važna saznanja o problematici ovisnosti o kockanju i da steknu svijest o rizičnim ponašanjima koje ovisnici manifestiraju. Nakon Zagreba, iduća takva edukacija održat će se u Splitu sredinom listopada. Izuzev toga, aktivno pomažemo rad Dnevne bolnice za ovisnost o kockanju u sklopu koje doktor Bodor bilježi odlične rezultate. S profesorom Ricijašem i timom stručnjaka s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta surađujemo i na projektu „Tko zapravo pobjeđuje“, a koji obuhvaća edukaciju nastavnika i stručnog osoblja iz srednjih škola diljem Hrvatske“, zaključila je Mateković.