Početna _playlist PRESUDA: Tuga, nevjerica i nezadovoljstvo

PRESUDA: Tuga, nevjerica i nezadovoljstvo

1217
0

Autori:
Foto: Saša Zinaja, Online-Zagreb /Hina, Video: Infopunkt.tv

Povicima nezadovoljstva i psovkama sudionici skupa na Trgu bana Jelačića dočekali su presude generalima Markaču (18 godina zatvora) i Gotovini (24 godine zatvora), a pljeskom oslobađajuću presudu generalu Čermaku.

na Trgu nakon izricanja presude (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Za vrijeme čitanja presude sudionici skupa su u tišini i često u nevjerici pratili riječi suca koji je obrazlagao presudu. U jednom trenutku čak je i isključen službeni prijevod Haaškog suda uz obrazloženje “ne želimo slušati ovu srbštinu”.

na Trgu nakon izricanja presude (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Nakon izricanja presude sudionici skupa na pozornicu su iznijeli veliki transparent na kojem je pisalo “Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan” te veliki portret generala Gotovine.

na Trgu nakon izricanja presude (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Sudionicima skupa obratio se glumac Božidar Alić s porukom: “Mi Hrvati i Hrvatice nikada nećemo priznati taj sud”. Dodao je da veleizdajnici i ratni zločinci žive tu i žive dobro, pokazavši na transparent s imenima hrvatskih političara. Naglasio je da rat protiv Hrvatske još traje.

na Trgu nakon izricanja presude (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)

Amnesty International zadovoljan presudom
Presuda Haaškog suda (ICTY) kojom su dva hrvatska generala osuđena za zločine protiv čovječnosti su “snažna pobjeda” za hrvatske ratne žrtve, ustvrdila je u petak u priopćenju organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI).
U nedavnom izvještaju pod nazivom “Iza zida šutnje: procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj”, AI je naveo kako je pravda u Hrvatskoj spora i selektivna više od 15 godina nakon završetka rata, te kako manjak političke volje za bavljenje s ratnom prošlošću priječi mnoge žrtve da dođu do pravde, otkriju istinu i dobiju odštetu, dodaje se u priopćenju.
Navodi se kako se godišnje u prosjeku rješava 18 predmeta, dok ih je neriješeno više od 500, pa će po sadašnjem tempu nekim žrtvama trebati još 30 godina da dođu do pravde. “Međunarodna zajednica mora tražiti da Hrvatska istraži i procesuira stotine zaostalih predmeta kako bi žrtvama dala pristup do pravde, istine i odštete. Mora se tražiti i dati pravda za hrvatske ratne žrtve”, kazala je u priopćenju Nicola Duckworth, direktorica programa AI-a za Europu i središnju Aziju.

[nggallery id=463]

[infopunkt 2935&video=01 nolink]

Premijerka Jadranka Kosor:
Pred nama je žalbeni postupak

[infopunkt 2936&video=01 nolink]

Predsjednik Ivo Josipović:
I ja sam šokiran

[infopunkt 2937&video=01 nolink]