Početna Izbor Premijerni nastup finskog simfonijskog orkestra Lahti u Hrvatskoj

Premijerni nastup finskog simfonijskog orkestra Lahti u Hrvatskoj

854
0

Čudo iz malenoga grada” naziv je koji prati simfonijski orkestar Lahti, koji će u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb, u suradnji s veleposlanstvom Finske, održati koncert iz ciklusa Svijet glazbe u Zagrebu u utorak, 20. listopada 2015. u 19.30 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.  Koncert je u sklopu manifestacije Fall for Sibelius kojom Veleposlanstvo Finske, u suradnji s partnerima, obilježava 150. obljetnicu rođenja poznatog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa.

U svom premijernom nastupu u Hrvatskoj, simfonijski orkestar Lahti, zagrebačkoj publici predstavit će se djelima J. Sibeliusa i M. Brucha te time obilježiti 150. godišnjicu rođenja slavnog finskog skladatelja, a pod ravnanjem šefa-dirigenta glasovitog Okkoa Kamua, svestranog umjetnika koji je ravnao gotovo svim većim svjetskim orkestrima. Kao solistica nastupit će sjajna finska violinistica Elina Vähälä, sve češća gošća na inozemnim koncertnim pozornicama koju prati izvrstan prijem kako slušatelja tako i glazbene kritike zbog tečnog, tehnički dotjeranog i nadahnutog muziciranja.

Glazbena publika prepoznala je kvalitetu i u otvorenosti s raznolikim žanrovima te simfoniju Lahti učinila vlasnicima sedam zlatnih ploča te jedne platinaste za soundtrack za film o Sibeliusu te za snimke hitova ABBA-e i grupe Queen. Osim Sibeliusove glazbe, simfonijski orkestar Lahti naglasak stavlja i na suvremene skladatelje. Suradnja simfonijskog orkestra Lahti sa švedskom diskografskom kućom BIS Records urodila je sa 17 naslova, a 2009. godine u međunarodnoj prodaji premašili su nakladu od milijun prodanih primjeraka. Djeca i mladi jedan su od prioriteta simfonijskog orkestra Lahti što potvrđuju redovitim gostovanjima i kreativnim radionicama kao dio projekta „Hei, me savelletaan!“ („Hej, idemo skladati!“).