Početna _playlist Premijerka zaprijetila bankama zbog “švicaraca”

Premijerka zaprijetila bankama zbog “švicaraca”

750
0

– Sve banke moraju spustiti kamate na razinu koja će rate kredita građana spustiti na početni iznos- izjavila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor na završetku sjednice Vlade, prilikom izvještavanja o postignutim rezultatima razgovora s bankama, za koje kaže da će se nastaviti idućih dana.

– Ako neke banke neće pristati na to, imamo mi za njih i druge instrumente koje smo pripremili- zaprijetila je premijerka. Vlada je zatražila da se rata fiksira u kunama po tečaju 5,8 kuna, možda i manje. Razliku anuiteta banke će evidentirati kao odgođeno beskamatno potraživanje do deset godina, a u tom razdoblju se očekuju moguće promjene stečaja.

Premijerka je najavila izmjenu zakona kako bi se kamate, koje danas ne smiju biti manje od 4 posto, mogle još smanjiti.

– Svi poslovi koje moramo obaviti s bankama će se uskladiti sljedećih dana, potpisat ćemo novi dokument, memorandum, a to će se odnositi na ratu i banke će same pozivati klijente da se dogovore oko svega- rekla je Kosor, dodavši kako je ovaj zahtjev minimum ispod kojeg Vlada neće ići.

švicarski franci

Ministrica financija Martina Dalić nazvala je situaciju sa švicarskim frankom “elementarnom nepogodom”. Na pitanje zašto su odobravali kredite u švicarskim francima, bankari su odgovarali da je to bio zahtjev tržišta.

– Zahtjev tržišta i okolnosti su takve da banke sada moraju odgovoriti po istoj logici, na što smo ih podsjetili- rekla je Dalić. (www.infopunkt.tv)

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor
o minimumu koji očekuje od banaka

[infopunkt 3253&video=02 nolink]

[infopunkt 3253&video=03 nolink]

Ministrica Martina Dalić o bankama koje
će prihvatiti prijedlog

[infopunkt 3253&video=04 nolink]

… poziv javnobilježničkoj komori

[infopunkt 3253&video=05 nolink]

Premijerka o teretu krize

[infopunkt 3253&video=06 nolink]