Početna Vijesti Kultura Premijera dokumentarca “Udruženi zločinački pothvat”

Premijera dokumentarca “Udruženi zločinački pothvat”

872
1

Međunarodni sud u Den HaaguDokumentarni film Darka Dovranića „Udruženi zločinački pothvat“ prikazan je sinoć u Hrvatskoj kulturnoj zakladi. Poslije projekcije su govorili predsjednik Akademije pravnih znanosti Željko Horvatić, novinar Hrvatskoga radija Tihomir Vinković, novinarka Nove TV Ivana Petrović, bivša hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, urednik dokumentarnog programa HRT-a Ninoslav Lovčević i autor.

Kroz priču o haaškoj sudbini braće Kupreškić i skupine Hrvata iz BiH te suđenja generalu Anti Gotovini film podsjeća kako je prošlo 16 godina od prve optužnice nekomu od Hrvata za ratni zločin pred Međunarodnim sudom u Den Haagu. Film zastupa tezu kako je već tada bilo očito da Haaški sud ne zanima istina, već pravična razdioba krivnje. U tu svrhu izmišljena je optužba o udruženom, odnosno zajedničkom zločinačkom pothvatu, poručuje Dovranić.

Govoreći o Haagu prof. Horvatić je ocijenio kako Haaški sud nije zaslužio ime suda. „Svaki sud treba čuti obje strane, utvrditi istinu i donijeti pravednu presudu“, rekao je dodavši kako Haaški sud od toga ništa nije učinio. Po njegovom mišljenju sramotno je da čovječanstvo uopće podnosi takav sud.

Novinarka Petrović je ustvrdila kako je Hrvatska dopustila da se protiv nje napišu dvije monstruozne optužnice. „Predsjednik države i premijerka nisu reagirali kad je tužitelj u procesu protiv generala Gotovine u završnom obraćanju potvrdio sucu da je u Hrvatskoj bio međunarodni sukob (između Hrvatske i tzv. krajine), rekla je dodavši kako su reakciju odmah trebali tražiti od Vijeća sigurnosti UN-a.

Film „Udruženi zločinački pothvat“ danas će premijerno biti prikazan na Hrvatskoj televiziji. (Online-Zagreb.hr /Hina)

Udruženi zločinački pothvat

1 Komentar

  1. rođeni sam vukovarac i uporno želim stupiti u kontakt sa gospodinom tihomirom vinkovićem. zamolite ga da mi se javi na mel ili mob.0915544373
    gigo

Comments are closed.