Početna Moj Zagreb Novosti Predstavljena knjiga “Pokret zdravih gradova…”

Predstavljena knjiga “Pokret zdravih gradova…”

675
0

Autor:
Hina/Online-Zagreb.hr

arhiva (foto: Siniša Kosić)Knjiga “Pokret zdravih gradova – Djelotvorno znanje za zdravlje” Hrvatske mreže zdravih gradova govori o razvoju i postignućima projekta Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije koji u Hrvatskoj traje dva i pol desetljeća.

Autori su Selma Šogorić, Slobodan Lang i Duško Popović. Na predstavljanju u Školi narodnog zdravlja “Andrija Štampar” doc. dr. Selma Šogorić je rekla kako je knjiga “priča o tome kako smo nabolje mijenjali naše gradove”. Istaknula je i kako je “zahvaljujući projektu ‘Zdravi grad’ unaprijeđena kvaliteta života u našim gradovima – od primjene principa zdravog urbanog planiranja, rada s djecom i mladima, s obiteljima, programa namijenjenih starijim građanima, rada s udrugama osoba s invaliditetom i kvalitete okoliša”.

Ako političari budu razmišljali kako će njihove odluke utjecati na zdravlje građana, naši će gradovi biti zdravi, poručila je. Istaknula je da je hrvatski prvak zdravlja grad Poreč, a šampioni zdravlja po ostvarenim rezultatima su i Rijeka, Split, Metković, Opatija, Vinkovci, Dubrovnik i Labin.

Prof. dr. Slobodan Lang istaknuo je da smo od kraja 80-ih godina prošlog stoljeća u europskom vrhu te da je zdravlje strategija hrvatske države i društva. Budućnost Hrvatske je jaka politika zdravlja, od očuvanja okoliša do proizvodnje zdrave hrane i zdravstvenog turizma, rekao je dr. Lang. Ustvrdio je i da su nezaposleni naš najveći problem te je predložio natjecanja gradova, županija i pojedinaca u tome tko će osigurati više radnih mjesta.

Predstavljanjem knjige počelo je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja na temu “Urbanizacija i zdravlje”. Načelnica Službe zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Danica Kramarić pozvala je aktiviste i građane da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja kako bi se razvila svijest o važnosti zdravlja.