Početna Vijesti Zanimljivosti Predstavljena Banka krvi

Predstavljena Banka krvi

1475
0

Martin Birač, autor projekta Banka krvi (Foto: Damir Krajac /CROPIX)Predstavljena Banka krvi, prva unificirana baza podataka darovatelja krvi nastala u suradnji autora projekta Martina Birača, Crvenog križa te partnera digitalne agencije Nivas i Vipneta.

BankaKrvi.hr je projekt koji će potpuno informatizirati proces skupljanja krvi na akcijama Crvenog križa Zagreb. Zahvaljujući jedinstvenoj bazi podataka, u slučaju hitne potrebe za većim dozama krvi bit će moguće precizno slanje SMS poruka prema darovateljima koji imaju krv određene krvne grupe. Dosad se u slučaju potrebe za dodatnim dozama krvi darovatelje obavještavalo putem medija.

Svi potencijalni darivatelji krvi u Hrvatskoj svoje podatke mogu ostaviti na web stranici www.bankakrvi.hr uz jamstvo da oni neće biti upotrebljeni u druge svrhe i da će uz puno povjerenje, u slučaju da u Hrvatskoj dođe do potrebe za krvi njihove krvne grupe, stručna osoba iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu ili Hrvatskog Crvenog križa stupiti s njima u kontakt preko podataka ostavljenih na web stranici.

Vudu rješenje tvrtke Nivas

Goran Peuc iz digitalne agencije Nivas, koja je osmislila web stranicu za Banku Krvi, napominje da cijelu aplikaciju pokreće Vudu rješenje tvrtke Nivas, koje jamči sigurnost svih podataka. Isto rješenje koriste i neke velike domaće kompanije te državni uredi.

Autor projekta Banka Krvi Martin Birač smatra da je izuzetno važno da organizacija poput Crvenog križa Grada Zagreba ide u korak s novim načinima komunikacije

– Moj cilj je bio u potpunosti iskoristiti prednosti modernih tehnologija i unaprijediti način rada Crvenog križa kako bi se ostvarili novi kontakti s postojećim, ali i sa budućim darivateljima krvi putem nekoliko komunikacijskih kanala,- kazao je Birač.

Nada Brkljačić, Nenad Javornik, Dubravka Jusić, Sasa Madžarević, Martin Birač (Foto: Damir Krajac /CROPIX)

Spremni za svaku kriznu situaciju

Pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb Zvonimir Šostar istaknuo je da pokretanje projekta Banka Krvi pokazuje snažnu inicijativu Crvenog križa Grada Zagreba i autora projekta Martina Birača u odgovornom društvenom ponašanju koje doprinosi razvoju zdravstva i sustava dobrotvornog davalaštva krvi.

– Nadam da je ovo samo jedan iskorak u širenju Banke Krvi na razinu cijele Hrvatske,- kazao je Šostar.

prim. dr. sc. Nenad Javornik izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa (Foto: Damir Krajač /CROPIX)– Uz Banku krvi je napravljen veliki pomak u pravovremenom djelovanju u kriznim situacijama i unaprjeđenju dugogodišnje tradicije odnosa s darivateljima koji ima Crveni križ Grada Zagreba. Bit ćemo spremni odgovoriti na svaku kriznu situaciju i na vrijeme pomoći onima koji je to najpotrebnije,- rekao je Nenad Javornik, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog Križa.