Početna Izbor Povratak u zlatne osamdesete u sjajnom novom muzeju Zagreb 80-ih

Povratak u zlatne osamdesete u sjajnom novom muzeju Zagreb 80-ih

2297
0

Nakon Mirkovićevog filma i knjige Sretno dijete, punih dvorana koncerata bendova iz osamdesetih, više od 24.000 članova FB grupe Osamdesete u Zagrebu i njihovih tuluma po zagrebačkim klubovima, te dvije sezone serije Crno-bijeli svijet, niz revivala osamdesetih nastavljen je prošlomjesečnim otvaranjem interaktivnog postava muzeja posvećenog zlatnim osamdesetima u Zagrebu.

SONY DSC

Fenomen kreative osamdesetih prikazan kroz tipičan zagrebački stan iz tog razdoblja, eksponate i memorabilije koji evociraju nostalgiju i pozitivu, osvježenje je na zagrebačkoj kulturnoj sceni. Dvije entuzijastične i totalno ufurane partnerice ideju za projekt djelomično su dobile nakon posjeta berlinskom muzeju DDR-a, kada su pomislile kako Zagreb ima potencijal za nešto slično na bazi duha osamdesetih. I nisu stale samo na ideji!

SONY DSC

Nakon godinu dana skupljanja artefakata privatnim linijama, preko oglasa, na Hreliću i Britancu, uspješna realizacija ideje nalazi se na prvom katu Radićeve 34, u stanu od 117 kvadrata koji rekonstruira okruženje, aktivnosti, atmosferu i emociju svakodnevnog života u osamdesetima. Uz dozu pop kulture i šljokičaste mode. Retro putovanje počinje dnevnim boravkom koji ima kutak za ispijanje kave i igranje šaha iznad kojeg vise gobleni. Na drugom kraju sobe nalazi se telefon s brojevima na okretanje (koji je misterija za djecu rođenu zadnjih 10 godina), gramofon s kolekcijom ploča, a tu je naravno i ormar s oblekom, ugrađenim šankom i televizorom s tabletićem.

U drugoj prostoriji nalazi se tipična Marles kuhinja iz osamdesetih s mnogim malim kuhinjskim aparatima, posuđem i Kristal Samobor čašama. Kroz ulazni dio gdje su Fićek i Tomos motor ulazi se u drugi dio stana gdje je spavaća soba sa ženskim kutkom za uređivanje i uredska prostorija s radnim stolom, pisaćom mašinom i mnogim detaljima poput cigla mobitela, globusa, kolekcije značaka i poštanskih marki, pasoša, digitrona… Na kraju stana je prava mala igraonica s Atarijem i Commodorcem, stolnim nogačem i košarkom, fliperima i igračkama od Mehanotehnike. I najbitnija stvar – sve je upotrebljivo!

Odjeću u ormaru možete obući, na gramofonu puštate ploče od Čole, Azre, ili Madonne, možete prolistati Erotiku, sjesti u Fićeka ili na Tomos, pomirisati parfeme, pisati na pisaćoj mašini, odigrati igricu na kompu, baciti stolni nogač ili šicu… Osamdesete su i dalje u modi, vremeplov vas čeka u Radićevoj malo iznad Kamenitih vrata…