Početna Događanja Popularni komičar Pedja Bajović oduševio izvedbom showa “The Balkan Brain”

Popularni komičar Pedja Bajović oduševio izvedbom showa “The Balkan Brain”

215
0

Pedja Bajović, jedan od pokretača regionalne stand-up komedije, dao je još jednom svoj doprinos daljnjem razvoju hrvatske scene postavši prvi domaći stand-up komičar koji je u Hrvatskoj održao svoj cjelovečernji solo show na engleskom jeziku. Tako su ljubitelji britkog humora, doslovno sa svih strana svijeta, u atmosferi svjetskih stand-up večeri – u rasprodanom prostoru Kulturnog centra Mesnička, uživali u forama izvedbe showa “The Balkan Brain” u kojoj je Pedja na duhovit način demistificirao, kako on kaže “nas Balkance” za koje tvrdi da smo “prljavog jezika i čistog srca”. Kako razmišlja balkanski mozak, u varijacijama od južne strane Alpa sve do Sjeverne Makedonije, koje su naše navike i svakodnevica, kako funkcionira naša politika, a kako ljubavni život –  objasnio je okupljenima i tako zaradio brojne aplauze i gotovo zarazan smijeh okupljenih koji se jako često širio prostorom.

“Dovoljno je bilo samo vidjeti tko je sve bio došao. Publika je izgledala kao zasjedanje Generalne skupštine UN-a. Kolega Hrvoje ih je, u svom prvom nastupu na engleskom ikad, odlično zagrijao, a onda je uslijedio – show! Ovo moramo ponoviti!” – izjavio je Pedja nakon nastupa.

Karijera ovog pionira, kako sam za sebe kaže – post-jugoslavenskog, stand-upa krenula je prije 15 godina kroz kojih je sa svojim tematskim predstavama “S nogu*”, “Muškarac” i “Rok trajanja” obišao je tridesetak zemalja svijeta i stotine gradova. To što je jedan od prvih stand-up komičara na ovom prostoru, kao i prvi domaći komičar koji je “na svom teritoriju” u Hrvatskoj izveo vlastiti solo show na engleskom, nisu njegovi jedini prvijenci.

Kao producent je vodio prvu zagrebačku stand-up comedy skupinu SVE5 (2007-2008.), koja je danas produkcija Komedija s nogu koja stoji iza prve domaće stand-up comedy video produkcije StandUp Show (2009.), a zatim i prvog regionalnog DVD izdanja: Komedija s nogu (2011.); da bi 2015. godine uslijedio i regionalni televizijski serijal Komedija s nogu 3u1, koji je našao svoje mjesto u programu prvog regionalnog comedy TV kanala HA HA. Bio je producentom prvih nacionalnih turneja stand-up komedije u Hrvatskoj (2009.) i BiH (2011.) te prve regionalne stand-up turneje sa svojom geografsko-biografskom predstavom “S nogu” (2012.). Niz “prvih” nastavlja time što je 2012. postao prvi regionalni stand-up komičar koji je nastupio na jednom međunarodnom natjecanju – Seattle International Comedy Competition 2012., a 2016. godine ušao je i u završnicu svjetskog takmičenja The Funniest Person in the World u Helsinkiju, kao prvi natjecatelj s našeg područja.

Da Pedja nastavlja pomicati granice i širiti raznovrsni način izvedbe stand-upa pokazuje i javno snimanje njegove tri različite tematske predstave, tri dana zaredom, u tri različita prostora koje će se održati u Sarajevu od 27. do 29.11. Čime će još ljubitelje domaćeg urbanog humora Pedja uskoro iznenaditi, s nestrpljenjem iščekujemo saznati.