Početna Grad Zagreb Poliklinika za bolesti dišnog sustava organizira Dan otvorenih vrata

Poliklinika za bolesti dišnog sustava organizira Dan otvorenih vrata

1525
0

Hrvatski dan nepušenja – Dan bez duhanskog dima obilježit će se u Zagrebu i ostatku Hrvatske u srijedu, 18. veljače, a simbolično se slavi na prvi dan Korizme iz razloga što upravo u tom razdoblju dio pušača razmišlja o prestanku, napominju iz Gradskog ureda za zdravstvo.

Poliklinika za bolesti dišnog sustava organizira Dan otvorenih vrata

Dođite u subotu u Polikliniku za bolesti dišnog sustava!

Iz tog je razloga Poliklinika za bolesti dišnog sustava (Prilaz baruna Filipovića 11) u subotu 21. veljače organizirala “Otvorena vrata poliklinike” prilikom čega će zainteresiranim osobama od 9 do 12 sati mogućiti besplatnu spirometriju, a po potrebi i druge pretrage poput RTG snimke pluća, mjerenje koncentracije kisika i ugljičnog monoksida u perifernoj krvi te procjenu rizika od razvoja kronične opstruktivne bolesti pluća.

Za preglede nije potrebna uputnica niti prethodna najava.

Osim toga, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar organizirala je Školu nepušenja, zasnovanu na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja. Temeljni program škole traje pet dana, a u okviru uvodnog programa polaznicima se nastoji pomoći u odvikavanu od pušenja.

Nakon prvog tjedna polaznici se okupljaju jednom tjedno tijekom tri tjedna u tzv. senzibilnu grupu podrške u kojoj razmjenjuju svoja iskustva, raspravljaju o pojedinačnim problemima vezanim uz odvikavanje od pušenja i nastoje međusobno si pomoći da ustraju u svojoj odluci.

Sve informacije o Školi nepušenja zainteresirani mogu dobiti pozivom na broj telefona Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti 01/ 3830 066.