Početna Mozaik Pogledajte Sherlocka Holmesa u 90. godini života

Pogledajte Sherlocka Holmesa u 90. godini života

922
0

Ovih dana na internetu se pojavila najava najnovijeg filma o Sherlocku Holmesu. U središtu radnje je značajno ostarjeli detektiv kojeg u 90. godini života još uvijek muči slučaj star pedeset godina. Holmesa je ovdje utjelovio Ian McKellen, najpoznatiji po ulozi Gandalfa u Gospodaru prstenova.

Zanimljivo, “Mr. Holmes” se ne temelji na jednom od orginalnih romana Holmeseova kreatora Arthura Conana Doylea, već na romanu “A Slight Trick of the Mind” Mitcha Cullina.

Što nas točno očekuje u novoj ekranizaciji života slavnog Sherlocka Holmesa još uvijek je teško za predvidjeti. “Teaser” najava u trajanju od 50 sekundi je prilično dramatična, na trenutke i mračna, dok je službeni “trailer” nešto duži (1:18), a glazbom i odabranim scenama ipak pozitivniji. Osim toga, naglašeniji je odnos sa sinom domaćice (Holmes s njima živi) s kojim razgovara o slučaju i svojem životu prije nego što u potpunosti izgubi pamćenje.

Najpoznatiji detektiv svih vremena nepresušno je vrelo inspiracije producentima u SAD-u i Velikoj Britaniji. S punim pravom, mogli bi reći, s obzirom da nas malo koji film ili serija o njemu razočaraju.

Gledajući samo od 2000. godine naovamo, lik Sherlocka Holmesa “ustoličio” je Roberta Downeyja Jr. kao jednog od najpopularnijih holywoodskih glumaca, predstavio je svijetu Benedicta Cumberbatcha (a moglo bi se reći i “Hobita” Martina Freemana), a posljednjih godina na valu njegove slave plove Jonny Lee Miller i Lucy Liu u seriji “Elementary” koja je zasad izgurala tri sezone i na IMDB-u nosi ocjenu 8.0.

Bit će jako zanimljivo vidjeti kako će biti primljen najnoviji uradak o slavnom detektivu iako, njegova “slava” i planetarna popularnost Iana McKellena možda niti nisu najjači aduti ovog filma. Naime, redatelj Bill Condon već je snimao s McKellenom film “”Bogovi i čudovišta” za koji je nagrađen Oscarom za scenarij, a uz to je dobitnik Zlatnog globusa za mjuzikl “Komadi iz snova” te je napisao scenarij za Oscarom nagrađeni film “Chicago”.