Početna 1NA1 Poetika svjetlosti i oblika Željke Bašlin

Poetika svjetlosti i oblika Željke Bašlin

0

Od jedanaestog kolovoza ove godine ( do dvadeset i šestoga) u zagrebačkoj Galeriji specijalne policije iz Domovinskog rata RH,na Trgu žrtava fašizma, akademska slikarica, suvremena hrvatska likovna umjetnica Željka Bašlin predstavlja se s novom samostalnom izložbom Poetika i svjetlosti oblika.

Odabir djela za ovu izlagačku prigodu Željke Bašlin iznova je ukazao na izniman poetski opus.

Naime,svi smo mi,jednako okruženi s istim nepromjenljivim motivima,no svatko od nas tu jednu jedinu istinu postojanja vidi na sebi svojstven način, pa čak i vrlo različito doživljavamo često susretane pojavnosti.

 

Željka Bašlin doživljava svijet kao odmjereni, uređeni glazbenim taktom, harmonični prostor, u kome se živi, u kome se voli,u kome se žaluje, u kojem je temeljna mjera ljepota.

Ne,to nije idealizirani,lažno idilični prostor,ne, to nije fantazija o nemogućem i nedostižnom, to je iskreno prihvaćanje boljih, senzibilnijih i fragilnijih aspekata naše stvarnosti.

Željka Bašlin posvetila je svoje slikarsko djelo jedinstvenoj i neodoljivoj ljepoti, ukazujući na njezine raznovrsne oblike pojavnosti i nazočnosti u našim svakodnevnim životima.

Motivi grada Zagreba, mrtve prirode, zastave nezaobilazne su teme u slikarstvu Željke Bašlin i možda baš ova poetična izložba omogući ponekom da doživi na drugačiji, čudesniji način krajobraz, vedutu s kojima se susreće svaki dan, ne primjećujući raskoš boja i oblika.

Miroslav Pelikan