Početna Vijesti Kultura Počinje ciklus filmova glumice Sandrine Bonnaire

Počinje ciklus filmova glumice Sandrine Bonnaire

Sandrine BonnaireCiklus filmova “muze francuskoga filma” nagrađivane glumice Sandrine Bonnaire, u sklopu kojega će se prikazati pet filmova koji su obilježili njezinu karijeru počet će sutra i trajati do subote u kinu “Tuškanac”.

Ciklus će otvoriti film “Naše ljubavi” (1983.) Mauricea Pialata, u kojemu tada šesnaestogodišnja Bonnaire glumi neprilagođenu tinejdžericu, za što je primila francusku nacionalnu filmsku nagradu Cesar kao “glumica koja najviše obećava”.

Uslijedit će, prema ocjenama kritičara, najbolji film francuske redateljice Agnes Varda, “Vagabund” iz 1985. o djevojci koja napušta sigurnost građanskog života i postaje lutalica bez ambicija i sredstava, film “Gospođica” Phillipea Lioreta iz 2001., u kojemu je Sandrine Bonnaire pokazala i komičarski talent (za tu ulogu nagrađena je na Festivalu romantičnog filma u Cabourgu), te debitantski film Caroline Bottaro “Šahistica” iz 2009., u kojemu joj je partner bio Kevin Kline.

Na programu je i dokumentarni film “Ona se zove Sabine” koji je Bonnaire režirala 2007. i u kojemu o mlađoj, autističnoj sestri progovara bez patetike, ali s razumijevanjem i osjećajem za detalje.

Veliki doprinos francuskoj kinematografiji

Sandrine BonnaireSandrine Bonnaire (1967., Gannat, Francuska) jedna od najcjenjenijih francuskih glumica svoje generacije. Debitirala je u filmu “Naše ljubavi”, a nakon nekoliko nezapaženih filmova publiku i kritiku osvojila je glavnom ulogom u filmu “Vagabund” Agnes Varda. Taj film dobio je Zlatnog lava u Veneciji, a ona je osvojila još jednog Cesara, ovaj put za najbolju glumicu. Od tada Bonnaire kontinuirano snima i do danas je glumila u pedesetak filmova.

Taj ciklus, koji predstavlja većinu glavnih odrednica stvaralaštva značajne francuske filmašice, za zagrebačku je publiku dragocjen uvid u veliki doprinos Sandrine Bonnaire suvremenoj francuskoj kinematografiji, ustvrdio je filmski kritičar Tomislav Kurelec u najavi ciklusa.

Po njegovim riječima, izazovna nedokučivost vjerojatno je, uz izvanredno glumačko umijeće, ono što je potaknulo niz istaknutih francuskih filmaša, Jacquesa Rivettea, Jacquesa Doillona, Patricea Lecontea, Andrea Techinea i Claudea Chabrola, da angažiraju Sandrine Bonnaire u svojim filmovima, što joj je donijelo reputaciju muze.

Ciklus je organiziran u suradnji Hrvatskog filmskog saveza i Francuskog instituta.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here