Početna Moj Zagreb Novosti Počeo Zagrebački energetski tjedan

Počeo Zagrebački energetski tjedan

plakat Zagrebačkog energetskog tjednaPočeo je zagrebački energetski tjedan. Što on zapravo predstavlja bit će jasnije ako znamo da su urbana područja u Europskoj uniji odgovorna za 80% energetske potrošnje i emisija CO2 s godišnjim trendom porasta od 1,9%. Cilj je smanjiti emisiju stakleničkih plinova za više od 20% pa je Europska komisija je početkom 2008. godine pokrenula inicijativu povezivanja gradonačelnika energetski osviještenih gradova u trajnu mrežu s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja energetske učinkovitosti urbanih sredina.

Do 01. veljače ove godine u inicijativu se uključilo više od 2180 gradova iz svih dijelova Europe, a Grad Zagreb jedan je od prvih europskih glavnih gradova koji je pristupio inicijativi. Potpisanim Sporazumom Grad je prihvatio zadatak informirati i motivirati građane, tvrtke i druge lokalne subjekte kako koristiti energiju na učinkovitiji način. Također, želi se razvijati svijest o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

Tijekom energetskog tjedna koji je počeo danas, od 6. do 8. travnja u Zagrebu će se održati Godišnja konferencija europske udruge “Energy Cities” na kojoj se očekuje više od 300 sudionika iz europskih zemalja. Zagrepčanima svih generacija tijekom današnjeg i narednih dana ponuđeni su različiti sadržaji, od igraonica za djecu do tribina sa savjetima o uštedi energije.

Energetski institut Hrvoje Požar do 18 sati ima otvorena vrata za stručne posjete grupa učenika, studenata, stručnih udruga i građana. Posjetiteljima prezentira razvijanje i mogućnosti primjene novih tehnologija, nova rješenja proizvodnje energije uporabom obnovljivih izvora energije te ih upoznaje s rekonstrukcijom postojećeg poslovnog objekta sa kojom su postignuti visoki energetski standardi.

I narednih dana bit će zanimljivih sadržaja za građanstvo, a dio njih osim opće dobrobiti za očuvanje okoliša donosi i vrlo poželjene uštede u kućnom budžetu.

PROGRAM DOGAĐANJA ZAGREBAČKOG ENERGETSKOG TJEDNA

1 Komentar

  1. Veselimo se ovom energetskom tjednu i njegovom utjecaju na “prosvijetljenje” građana a ponajviše onih koji pišu zakone,po ko zna koji put pokazati će se da su OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE ono u što moramo primarno ulagati ,nadamo se da završetkom ovog tjedna ,sve izgovoreno ne ostane samo mrtvo slovo na papiru kao mnogo puta do sad. Većoj popularizaciji ugradnje EE tehnologija na krovove kuća, zgrada i tvornica svakako bi mogla pridonijeti i Hrvatska tako da, kao što se čini i u mnogim drugim zemljama, subvencionira one koji žele iskoristiti snagu sunca. Pravi boom dogodit će se tek onda kada država shvati da mora napraviti iskorak u tom smjeru i poticati uporabu sunčeve energije kao što je praksa u Europskoj uniji.

    U Austriji potpora države za obiteljsku kuću u kojoj se instalira toplinski solarni sustav za grijanje ili toplu vodu iznosi 100 eura po četvornom metru za pločaste kolektore, tj. 140 eura za vakuumske kolektore. Austrijska vlada dodjeljuje i 1100 eura kao poticaj za cjelokupnu instalaciju. Hrvatska se nemarom vodećih ljudi i institucija dovela u situaciju da je uz Albaniju jedina europska zemlja koja ne stimulira ugradnju solarnih sustava kao tehnologije uštede energije”, time se pogoduje energetskom monopolu u nas.

    Inače, do sada je u Europi instalirano oko 5000 megavata solarnih ćelija za proizvodnju električne energije i uglavnom je sve priključeno na elektroenergetsku mrežu, što je više od ukupno instalirane snage svih elektrana u Hrvatskoj. Države predvodnice su Njemačka s gotovo 4000 megavata, Španjolska s oko 500 megavata te Italija sa 100 megavata.
    HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE ( HCOIE )

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here