Početna Vijesti Počelo polaganje državne mature

Počelo polaganje državne mature

849
0

Ispitom iz Hrvatskog jezika danas je oko 32 tisuće učenika srednjih škola započelo polaganje državne mature. Od toga je 15.500 gimnazijalaca, a 19.600 učenika strukovnih i umjetničkih škola, rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Goran Sirovatka.

Polaganje državne mature trajat će od danas, 23. svibnja do 12. lipnja, a prvi rezultati se očekuju 9. srpnja, odnosno 16. srpnja kad će biti objavljeni službeni rezultati.

Pisat će se najviše jedan obvezni ispit dnevno, odnosno dva ako se radi o izbornim predmetima.

Srednjoškolci će sutra polagati ispite iz češkog, mađarskog, srpskog, talijanskog, latinskog i grčkog jezika, a 25. svibnja je na rasporedu pisanje eseja iz Hrvatskog jezika.

Nakon stanke za vikend, ispiti državne mature nastavljaju se 28. svibnja, provjerom znanja iz engleskog i francuskog, te dan poslije iz njemačkog i talijanskog jezika.

Matematika se, na obje razine, polaže 30. svibnja, a tri puta više učenika prijavilo se za polaganje matematike na osnovnoj razini. Matematiku na višoj razini polagat će skoro 6 tisuća gimnazijalaca i 3 tisuće učenika strukovnih i umjetničkih škola, a na osnovnoj 6.800 gimnazijalaca te oko 16.500 ostalih učenika.

Posljednji dan svibnja polagat će se Politika i gospodarstvo te španjolski jezik, a u lipnju će uslijediti polaganje fizike i glazbene umjetnosti (1. lipnja), povijesti i etike (4. lipnja), biologije i filozofije (5. lipnja), psihologije i logike (6. lipnja), kemije i likovne umjetnosti (8. lipnja), geografije i informatike (11. lipnja) te sociologije i vjeronauka (12. lipnja).