Početna 1NA1 Plavi ciklus Damira Medvešeka

Plavi ciklus Damira Medvešeka

317
0

Akademski slikar Damir Medvešek istaknuto je ime suvremene hrvatske likovne umjetnosti. Nekoliko je puta zapaženo izlagao u inozemstvu. Autor je kompleksnog opusa. Glavni je slikar u zagrebačkom HNK-u.

Gdin Medvešek, unatoč situaciji i kod nas i u svijetu, Vi ste i dalje vrlo aktivni u svom atelijeru.

-Do nedugo sam bio aktivan u atelijeru kao i uvijek do sada i tako isto u atelijerima HNK kao glavni slikar.

Već ste neko vrijeme „uronjeni“ u „plavu fazu“.

-Plava faza . Da, prvo zato što je to veliki izazov i za mene odmaknuti se od punog kolora, ne mogu reći da mi je Picassova plava faza bila uzor , ova je došla sama po sebi.

Što Vam je važnije, odabir motiva ili tehnika?

-Svakako uvijek motiv jer bilo kojom tehnikom mogu izraziti emociju.

Rado slikate tajanstvene žene. Jesu li one stvarne bili je riječ o imaginarnim likovima?

-Općepoznato je da slikam motiv žene. ONE JESU ITEKAKO STVARNE, no u svim fazama stvaranja polako se same po sebi pretvore u nekako skoro nestvarnu.

Može li se u ovim vremenima planirati i posao u atelijeru i izlaganje?

-U ovim je vremenima teško bilo što planirati , kako je većini tako i meni , otkazao sam tri izložbe, no planirati se može za budućnost kao i stvarati. Ali naravno postavit ću virtualnu izložbu.

Nedavno ste kao pripadnik Civilne zaštite spašavali jedan život.

-Mjesec dana sam pripadnik civilne zaštite stožera Novi Zagreb istok. Spasiti život? Neopisiv osjećaj, ali to je moja moralna i građanska dužnost. I meni sada fali moj atelijer, kćerke, kav , moj HNK. No sad će to sve sačekati jer sam stavio svoje ratno iskustvo u službu zaštite ljudi. No, stekoh u ovom napornom poslu nove prijatelje koji daju nemjerljiv obol u ovoj situaciji i drago je mi što sam dio takvoga tima i što ih znam.

Miroslav Pelikan