Početna Izbor Pita od jabuka za prohladne, jesenske dane

Pita od jabuka za prohladne, jesenske dane

1438
0

Pita od jabuka je možda jedan od najrasprostranjenijih kolača u svijetu. Negdje ga se jede više, negdje manje, ali u suštini tamo gdje se jabuke koriste u slasticama, tamo će se naći i pita od jabuka. Dobro, izuzmimo možda Aziju i Afriku.

Pita je kolač od slanog ili slatkog prhkog tijesta sa slanim ili slatkim punjenjem. Mogu se pripremati na razne načine, ovisno o dijelu svijeta u kojem se nalazimo a i o spretnosti same kuharice, tako da ih možemo vidjeti, otvorene, poklopljene, sa trakicama, ispletenom “mrežom”, čupave itd.

Recepata mislim da ima koliko i kuharica. Svaka nešto doda i/ili oduzme, prilagodi je sebi i svojim ukućanima i to je ono što i volim kod pite od jabuka. Ama, svaka je dobra! Heh… opet, ako malo bolje promislim, još nisam probala kolač s jabukama a da je bio loš.

Ovaj moj recept je produkt četiri izvora: školski udžbenik, dugogodišnje iskustvo moje svekrve, ideja drage prijateljice i naravno, bilježnica moje none <3 :)

Recept

Tijesto:

za pleh cca 30x40cm:

  • 300g mekog brašna
  • 300g oštrog brašna
  • 250g margarina
  • do 150g šećera (ovisno koliko slatko volite)
  • 2 jaja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • vanilija, korica limuna, rum

Nadjev:

  • 1,5 kg jabuka
  • 4-5 žlica šećera
  • šaka krupnije sjeckanih oraha
  • grožđice natopljene u malo ruma
  • vanilija
  • sok limuna
  • cimet
  • korijen đumbira ;) cca 3-4cm nariban na najsitnije i iscijeđen
  • 2-3 žlice marmelade od marelica

Pitaodjabuka7

Priprema:

Umijesiti prhko tijesto od navedenih namirnica. Ne mijesiti ga previše, tek toliko da se sve lijepo poveže i formira kugla koja se ne lijepi za ruke. Tijesto zamotati u plastičnu kuhinjsku foliju i staviti u frižider 1-2h, da odmori.

Pita od jabuka 6

Jabuke oguliti, očistiti i naribati (ja ih ribam na šnitice ne na sitnije). Posuti ih šećerom, vanilijom i cimetom i dobro promiješati. Dodati grožđice s rumom, sok limuna i naribani korijenom đumbira. Ostaviti sve skupa da neko vrijeme odstoji, da jabuke otpuste svoj sok i da upiju sokove i arome ostalih namirnica.

Nakon što se tijesto odmorilo, izvaditi ga iz frižidera, trećinu odvojiti za gornji dio. Razvaljati ga na malo oštrog brašna, po prilici na dimenziju pleha. Ne pritiskati tijesto previše, puno će pucati. Ako i puca (što je normalno za prhko tijesto) samo ga rukama treba spojiti. Uz pomoć valjka za tijesto ili ruku, tijesto prebaciti u pleh i utisnuti do samih rubova. Izbockati ga mjestimično vilicom da se ne bi dizalo tijekom pečenja.

Pita od jabuka 1

Tijesto premazati marmeladom od marelica. Na marmeladu nanijeti dobro ocijeđene jabuke kojima ste još dodali krupno sjeckane orahe. Nadjev rasporediti ravnomjerno i malo utisniti žlicom, kuhačom ili špatulom da se poravna površina. Ostatak tijesta razvaljati i izrezati na trakice te napraviti mrežu po površini. (Postoji i druga opcija: trećinu tijesta smrznuti u škrinji i naribati ga kao gornji sloj, umjesto trakica).

Pita od jabuka 8

Peći na 180°C, 50-60 minuta. Pečenu pitu ostaviti da se ohladi, po želji posuti šećerom u prahu i uživati u eksploziji okusa!

Dobar vam tek!

Pita od jabuka 9

NAPOMENA i PREPORUKA:

Margarin neka bude hladan i narezan na šnitice ili komadiće.

Nakon što ste tijesto umijesili, nemojte mu dodavati puno brašna, iako se čini da može primiti još. I može, ali tijesto onda gubi svoju strukturu. Maksimalno dodati 2-3 žlice brašna.

Meni osobno su Idared jabuke najdraže. Koristite koje želite, u svakom slučaju, topla preporuka je da budu neke više kiselkaste nego slatke i brašnaste.

Također, gornji dio pite možete ukrasiti kako želite. Onu trećinu tijesta možete razvaljati na malo deblje i rezati na trakice te po vrhu napraviti mrežu ili nešto drugo. Mašta vam je najbolji prijatelj.

 

Recept vam donosi  Slatka Radionica by Vesna Nakić