Početna Vijesti Petkom laganini: Tips&tricks za čišćenje hladnjaka i čuvanje hrane

Petkom laganini: Tips&tricks za čišćenje hladnjaka i čuvanje hrane

2420
0

Petak je i zato valja započeti u “laganini” tonu. Donosimo zanimljiv članak s portala She.hr u kojem će se, vjerujemo, svi barem donekle prepoznati. Autorica teksta je Maja Špoljarec, profinjeni “gastro guru” te majstorica u praktičnim savjetima za svačiju svakodnevicu. Tekst prenosimo u cjelosti.

Sixties refrigerator advertising
Foto: istock.com

Priznajte da se i vama ponekad dogodi da vam voće istrune u hladnjaku ili pak na dnu police nađete zaboravljeni komadić sira i pitate se koliko mu je trebalo da od ementalera postane gorgonzola. Čišćenje hladnjaka svakako bi trebali prakticirati na tjednoj bazi. Izaberite jedan dan u tjednu, najbolje bi bilo da to odradite prije većeg šopinga, kako bi točno znali kakvo je stanje sa (svježim) zalihama.

• Mliječni proizvodi – ne igrajte se s rokovima! Svaki jogurt, mlijeko ili namaz kojemu je istekao rok, bacite u smeće. Ovi proizvodi mogu i nakon isteka roka još uvijek imati dobar okus i miris, no konzumiranje takvih najbrži je put do crijevnih i želučanih tegoba. Provjereno od strane autorice teksta.

• Meso – vrijedi isto pravilo kao i za mliječne proizvode vezano za rok trajanja. Svježe meso slobodno prebacite u zamrzivač ako procijenite da ga nećete stići konzumirati prije isteka roka.

• Voće i povrće – ono se brže kvari ukoliko ga oprano stavite u hladnjak, stoga ga perite tek pred konzumaciju. Banane i agrume ne morate držati u hladnjaku, dok jabuku odvojite od ostalih namirnica budući da ona kod drugih potiče sazrijevanje.

• Svaku namirnicu umotajte ili prekrijte prozirnom folijom kako se mirisi ne miješali i širili hladnjakom.

• Talog od kave odlično “sakuplja“ neželjene mirise iz hladnjaka. Stavite ga u malu zdjelicu i na jednu od polica hladnjaka. Pri rješavanju neugodnih mirisa, jednako će pomoći i zdjelica sa sodom-bikarbonom.

Čišćenje hladnjaka na eko način

Nakon što ste iz hladnjaka bacili sve stare i pokvarene namirnice, prebrišite ga vlažnom spužvicom, u narodu popularno zvanom “trulex”. Možete se koristiti mješavinom razrjeđenog octa u vrućoj vodi, no danas su na tržištu dostupni razni eko proizvodi (na bazi octa) koji su praktičniji za korištenje, a cijena jednog pakiranja nije mnogo veća od cijene boce octa.

Ipak, prilikom tjednog čišćenja nikako nemojte koristiti agresivna i abrazivna sredstva, zapamtite da ovdje držite hranu, zato savjetujemo eco-friendly sredstva koja ne sadrže štetne kemikalije. Trulexom dobro prebrišite svaku policu, untarnje strane frižidera, sve utore te zatim isto učinite izvana. Sve oprane površine zatim prebrišite čistom i suhom krpom.

Autor: Maja Špoljarec, She.hr