Početna Moj Zagreb Novosti PET+: Kraljevska realnost

PET+: Kraljevska realnost

1457
0

Autor:
Marija Biuk (PET+)
Kate MiddletonPonukana kraljevskim vjenčanjem i svom strkom koju je taj krajnje beznačajan događaj uzrokovao u našim životima odlučila sam se u ovom članku osvrnuti na glavni lik te priče. Glavni lik nije Willliam nego njegova princeza. Svijet je kao u čudu promatrao višesatnu ceremoniju u kojoj Kate Middleton, članica običnog puka, postaje ženom engleskog princa. Kate je oživila sve one bajke koje smo kao djevojčice slušale. Ona je moderna princeza koja je u svojoj priči razbila predrasude i sve protokole kako bi bila s čovjekom kojeg voli.

Koliko god to zvučalo magično i divno, istovremeno je jako tužno. Taj jedan dan žene je puno stajao. Vratio nas je barem 50-ak godina unazad i obezvrijedio godine borbe protiv ustaljenih stereotipa. Žene su opet postale objekti, plijen moćnih muškaraca. Ne želim suditi o Kate kao ličnosti, zasigurno je jako draga osoba koja će se u budućnosti posvetiti humanitarnom radu, ali je odigrala nekoliko krivih poteza i time uzrokovala kaos koji će obuhvatiti nekoliko mladih generacija djevojčica koje uče po modelu. Krenimo od početka.

Mediji nam već nekoliko godina predstavljaju Kate kao priprosto, mlado i zgodno biće, koje je očaralo princa Williama. Njihova ljubav je imala uspona i padova, ali je na koncu princ zaboravio na sve protokole i običaje kraljevskog dvora te zaprosio pučanku Kate. Nakon toga nastupa period medijskih natpisa o debeljuci Kate koja pokušava smršavjeti kako bi na vjenčanju izgledala „savršeno“. I naravno, Kate radi sve što je u njenoj moći kako bi udovoljila medijskoj mašineriji, odlazi na rigoroznu dijetu i uspješno mršavi. Na njenim leđima je toliko odgovornosti, tako da se uz svu nervozu i stres vraća neugodnoj staroj navici, pušenju. Međutim, promatrajući fotografije princeze možemo primijetiti da na njenom licu nema tragova umora, još uvijek je besprijekorno našminkana i naravno, jako je sretna.

IlustracijaDa, dogodio se svojevrsni paradokos. Iako proživljava najteže periode svog života, i iako je uvijek pod paskom javnosti, Kate nam se s naslovnica uvijek smiješi. Pa zašto i ne bi? Zar nije takva i velika većina žena? Žene jednostavno uživaju u svojoj patnji, to nam je bogom dana misija. Ta i ona majke hraniteljice. Da, Kate se i za to pobrinula. Nedugo nakon vjenčanja odjeknuo je natpis „Iako je vojvotkinja, Kate želi biti domaćica“. Tako je ta visokoobrazovana žena odbacila godine truda i ulaganja u obrazovanje kako bi postala domaćica. Što je nama ženama tako primamljivo u toj ulozi?! Ok, nije to smrtna kazna, uloga majke i supruge je zasigurno divna, ali zar je to sve čemu stremimo? Ukoliko jest, koji je smisao toga što žene studiraju? Jednostavno se vratimo na kraj 19. stoljeća i prihvatimo stav da žene ne mogu na fakultete jer imaju manje mozgove od muškaraca. Tako ćemo moći ispuniti sve želje i potencijale. Bit ćemo vitke i sretna. Pitate se zašto ćemo biti vitke?! Veliki broj istraživanja pokazuje da su žene prije 50 godina bile vitkije od žena današnjice upravo zato što su obavljale više kućanskih poslova i time u prosjeku trošile 300 kalorija dnevno više od današnje žene. Bit ćemo sretne jer smo mršave i imamo vremena udovoljiti svom muškarcu, čiji je život puno stresniji od našeg i čije su brige puno bitnije od naših.

Možda vam se sve ovo čini kao pretjerano pojednostavljanje i feministički manifest, u određenim segmentima priznajem da jest, ali većinom prenosi dekriptiranu poruku koju se šalje ženama mašući okolo primjerima poput Kate Middleton. Žene žive u svijetu u kojem ih se konstantno napominje da imaju jednake mogućnosti, a u većini slučajeva svodi ih se na objekt. Objekt koji ima guzice i sise, uzak struk, uvijek je dobro raspoložen i uvijek je tu da im udovolji. Taj isti objekt je najbolji za poslove niske i srednje odgovornosti. Visoke pozicije su oduvijek rezervirane za muškarce jer je uvriježeno mišljenje da ženama vladaju emocije, a ne razum. Kada žena glasno napomene da je ugrožena, da joj savršena lica s naslovnice narušavaju samopouzdanje jer većina žena ne izgleda tako, onda žena postaje iskompleksirana jadnica koja ne primjećuje da je veliki broj žena, koje ne izgledaju savršeno, svejedno u medijima te odišu srećom i samopuzdanjem. Kada žena glasno napomene da je i ona sposobna voditi kompaniju jednako uspješno kao bilo koji muškarac, onda je žena prikazana kao feministikinja koja glumi žrtvu i ne depilira noge, jer naravno, veliki je broj žena koje su na visokim pozicijama.

Marija BiukJasno je da je korijen problema brojnih žena upravo naučena rodna uloga. Iako će mnogi proturiječiti ovoj konstrukciji „naučena rodna uloga“ i istaknuti prirodnu datost te evolucijske mehanizme zbog kojih su „muškarci s Marsa, a žene s Venere“, moramo se složiti s tim da socijalni kontekst odigrava jako bitnu ulogu. Upravo zbog socijalnih normi muškarci ne ubijaju jedni druge zbog žene, niti žene provode dane u kući čuvajući ognjište. Dok god žene budu „tipične“ žene, a muškarci „tipični“ muškarci, jasno je da ćemo odgajati nove naraštaje na jednako stereotipan način, kako smo i mi bili odgajani. Žene u tom svijetu nemaju velike šanse za sreću, u tom svijetu samo će rijetke uspjeti, a za svoj uspjeh trebat će raditi puno više od prosječnog muškarca. U tom svijetu žena će morati biti lijepa, jer je to ono što joj je evolucija dala. Evolucijski mehanizmi su u jednom periodu razvoja čovječanstva imali smisao, danas je veliki broj njih nepotreban. Nisu to pravila isklesana u kamenu, to su naučeni oblici ponašanja koje možemo promijeniti. Međutim, nisu muškarci jedini krivci u ovoj priči. Realno gledajući, žene su te koje kupuju žutu štampu, žene su te koje ostaju bez daha kada vide princezu, žene su te koje se mjerkaju međusobno i troše velike količine energije i novca da bi bile „savršene“.

Drage žene, školujte se, uživajte u životu, hrani, piću i pobjeđujte predrasude. Radite ono što vas čini sretnima, a ne ono što društvo očekuje od vas. Nasmijte se savršenim ženama i muškarcima koji vam mašu s naslovnica, jer je to jako dobar vic koji nije realan. Pozdrav. :)