Početna 1NA1 Pave Elez: Biti hrabar i napraviti odlučujući korak u životu, ima smisla...

Pave Elez: Biti hrabar i napraviti odlučujući korak u životu, ima smisla samo ako imaš plan

100
0

Pave Elez poznati je hrvatski Youtuber i influencer, zaljubljenik u fotografiju, koji je s nama podijelio svoju životnu priču. Otkrio nam je kako je pronašao svoj poziv, od kuda pronalazi inspiraciju te zašto mu se svidjela aplikacija FutureProof koja pomaže mladima pronaći top zanimanja budućnosti prema svojim vještinama i strastima.

Aplikacija je dio projekta kojeg je u Hrvatskoj pokrenuo Hrvatski Telekom kako bi pomogao mladima u odabiru životnog poziva u kojem mogu uživati.

Jesi li oduvijek znao da je fotografija tvoj poziv?

Moj put prema fotografiji i društvenim mrežama je bio dosta zanimljiv. Odrastao sam uz društvene mreže i okružen tehnologijom koja mi je pružila uvid u taj iznimno zanimljiv svijet u kojem imate ljude koji se bave snimanjem videa, prenošenjem svojih iskustava ljudima oko njih i negdje usput shvatio sam da bi to mogao biti i moj poziv. To je bio jedan od bitnijih trenutaka u mom životu. U početku sam počeo pratiti YouTube i ekipu na njemu što mi se jako svidjelo, ali u Hrvatskoj to još nije bilo razvijeno. No, to me nije pokolebalo i s prvim novcima koje sam dobio od obitelji povodom krizme, kupio sam prvu kameru i krenuo u te vode. Od mojeg početka sada već ima gotovo četiri godine. Time se nisam odmah krenuo baviti full-time jer me obitelj nekako gurala u smjeru fakulteta, vjerujući da je to moj pravi put i da to tako mora biti. Za mnoge to i jest pravi put, ali ja se u tome nisam našao. Nakon dvije godine fakulteta, jednostavno sam se ispisao i prebacio na fotografiju kojom sam se i ovako bavio u slobodno vrijeme, a sve ostalo je, kako kažu, povijest.

Pave Elez

Tvoja strast za fotografijom bila je s tobom i tijekom fakulteta? Je li te čitavo iskustvo i promijenilo?

Naravno, ja sam danas uvelike druga osoba s drugim ciljevima i načinom razmišljanja. Imam i više samopouzdanja i znam što hoću, no određena količina hrabrosti je bila potrebna, bez sumnje. Ispisati se s fakulteta bio je trenutak odluke i hrabrosti nakon kojega sam jednostavno dobio krila. Bila je to nesumnjivo najbolja odluka koju sam donio jer sam nakon tog iskustva jasno znao u kojem smjeru želim ići i imao sam slobodne ruke i toliko mogućnosti pred sobom. Fotografija mi je konačno postala broj jedan u životu i mogao sam joj se u potpunosti posvetiti.

Slažeš li se s tvrdnjom da moraš sebe pronaći prije nego napraviš sljedeći korak?

Apsolutno. Mogu za sebe reći da u trenucima koji su bili ključni za moj životni smjer, meni je nedostajalo malo odlučnosti, malo vjere u sebe jer sam se tek izgrađivao kao osoba, iako se to doduše događa i dan danas. Tada sam i zbog toga i zbog okoline krenuo u drugom smjeru i osobne želje stavio po strani. Da sam u to vrijeme imao izvor informacija sa svime što me zanimaloi   da  je  postojalo nešto slično FutureProof aplikaciji, moj bi život sigurno krenuo u smjeru u kojem sam ja osobno htio ići. Baš sam ju neki dan isprobao i pogodila je ono čime se danas bavim i od čega živim. Uz mnoštvo dodatnih informacija i savjeta.

Što te najčešće inspirira za stvaranje zanimljivih sadržaja i koji ti je cilj u životu?

Inspirira me doslovno sve. Ponajviše ljudi oko mene. Pratim dosta osoba na Instagramu i ostalim mrežama i uvijek me se posebno dojme osobe koje rade na sebi i pokušavaju biti što bolji. To jednostavno ne možeš vidjeti i ostati ravnodušan. Promatrajući sve to  i ja dobijem još jedan cilj i smjer u kojem se mogu kretati. Ovo  što radim danas meni je bilo nezamislivo prije nekoliko godina, ali zahvaljujući vlastitoj hrabrosti i spoznaji što volim, sam tu gdje jesam. Ekipa koja se danas traži i kreće u život treba svu pomoć koju može dobiti te će uz malo vlastite proaktivnosti doći do pravog rješenja.

Danas to barem nije teško, upališ aplikaciju, uneseš odgovore koje smatraš dobrim i saznaš informacije koje ti trebaju. Aplikacija FutureProof ovdje može pomoći.

Govoreći u svoje ime, biti hrabar i napraviti korak u životu ima smisla samo ako imaš plan, znaš što slijedi i  znaš zašto si to napravio. A to je opet moguće ostvariti ako imaš sve potrebne informacije i znaš sve o tome.