Početna Moj Zagreb Novosti Pa tko danas ne bi štel biti majmun?!

Pa tko danas ne bi štel biti majmun?!

Autor:
Zvonimir Milčec

[singlepic id=125 w=250 h=222 float=left]Koliki bi danas naši sugrađani imali razloga pozavidjeti stanarima Zoološkog vrta! Stvar je u (ili na) jelovniku maksimirskog zverinjaka. Najzdravije se hrane majmuni. Njih 25 jedinki (službeni izraz) dnevno smaže 12,5 kg jabuka, 2,5 kg mrkve, zelene salate, grožđa, naranči i mandarina, a prema potrebi jedu i kelj, peršin, cvjetaču, kupus, poriluk. Ne treba zaboraviti (mankiji bi se nafurili) papaju, ananas, mango, šipak (nar). I, naravno, banane, i to barem pol kile za svaku majmunsku jedinku. A bacite pogled na jelovnik s posebnim dodacima, ili desertima: suho voće, sir s vrhnjem, voćni jogurt, žganci s grožđicama, riža s grožđicama, mlijekom i medom… Skoro sam zaboravil na čisto englesku naviku naših maksimirskih mankija. Za majmunski five o clock obvezatan je čaj s mlijekom… Pa tko onda ne bi štel biti majmun?!

Kaj se mene tiče, ja bih najradje bil kalifornijski morski lav. Lijepo bih kunjal i malko se pračakal, a konobari bi me salijetali.. Imam pravo s kompićem ili, još bolje, s komadom svaki dan na 22 kg oslića (svježih, naravno) i 10 kg papalina, a dvaput tjedno i na 4 kg lignji. Nije, bome, loše biti ni grivasti vuk. Za njega nis znal da je mesožder samo 50 posto, kad jede zamorčiće, kuniće i govedinu. I – vidi izbirljivosti! – jednodnevne piliće. Drugu polovicu vuk slinom rastače banane, kruške, grožđe i jabuke.

Kad sam zaviril u jelovnik maksimirskog slona, sjetil sam se svog doktora, internista. Kad mi je pregledal probavni trakt, rekel mi je, ne baš taktično, da kad već žderem ko slon, da bi onda i na slonovsku hranu moral prijeći. A maksimirski slon svaki dan jede jabuke (35 kg), mrkvu (25 kg), salatu (5 kg), banane (10 kg), kruške (2,5 kg), kelj, karfiol, paradajz i zelje (5 do 15 kg), a uz to i 50 kg sijena. Papriku, peršin i sezonsko voće dobiva samo na «jedan zub», što će reći dovoljno za nekoliko ljudi u mjesec dana. Tigrovi i lavovi žderu puno, ali jednolično: uglavnom goveđe meso s kostima, do 10 kg svaki dan. Osim nedjelje…

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here