Početna Događanja Ovogodišnje KNB Doxanje posvećeno prerano preminulom švicarskom redatelju Léonardu Kohliju

  Ovogodišnje KNB Doxanje posvećeno prerano preminulom švicarskom redatelju Léonardu Kohliju

  843
  0

  Revija kratkih filmova „Kratki na brzinu“ četvrtu godinu za redom predstavila je zavidan filmski program. Zagrebački dio manifestacije započeo je sinoć u Dokukinu KIC predstavljanjem kratkih švicarskih dokumentaraca renomiranog švicarskog festival dokumentarnog filma Visions du Réel, ujedno i ovogodišnjeg partnera Revije.

  Ovogodišnje Doxanje posvećeno je prerano preminulom švicarskom redatelju Léonardu Kohliju kojem revija Kratki na brzinu posthumno dodijelila nagradu „Tihi Šaptač“ za predan, energetičan i strastven doprinos filmskoj umjetnosti. Filmskoj reviji prisustvovao je i veleposlanik Švicarske Konfederacije u RH Stefan Estermann, koji je ovom prilikom izjavio:
  „U Hrvatskoj sam već tri godine i smatram je veoma kreativnom zemljom punom kreativnog duha i energije koje treba otkriti. Otkrivši reviju Kratki na brzinu bio sam fasciniran upravo činjenicom da nije u Zagrebu, tako da sam imao priliku upoznati i manja mjesta oko metropole u kojima se također odvijaju ovakvi događaji. Filmovi koje smo pogledali svidjeli su mi se jer predstavljaju neku drugu sliku stvarnosti, a čovjeka natjeraju da stvari pogleda iz nekog drugog, bližeg kuta.“

  O važnosti filmskih revija govorio je ugledni producent i redatelj, direktor međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, Nenad Puhovski.

  „Dva festivala u Europi značajna su po pitanju redefiniranja dokumentarnog filma – Visions du Réel i FIDMarseilles. Dalo bi se diskutirati jesu li svi filmovi koje smo večeras pogledali dokumentarci, ali to je ljepota i širina filmske produkcije koja nije samo Hollywood i Netflix. Mi na ZagrebDoxu preferiramo osobne dokumentarce, a po pitanju estetike smo nešto tradicionalniji. No, filmski festivali se razvijaju i mijenjaju, i to je dobra stvar.“

  Nakon Dokukina KIC, Revija seli u grad Sveti Ivan Zelinu gdje će se održati svečano otvorenje izvedbom eksperimentalne predstave “Struktura zaborava” u produkciji umjetničkog festivala Sedam dana stvaranja. Moći ćete pogledati i izložbu plakata festivala Sedam dana stvaranja, autora Davora Sanvincentija, ovogodišnjeg dobitnika 2. HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost.
  „Prvog dana festivala pogledali smo dokumentarne filmove s jednog od najprestižnijeg dokumentarističkog festivala Visions du Réel i ugostili programsku direktoricu Vision du Réel On Tour Antigoni Papantoni, a kao posebni gost s nama je bio i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski. Želim zahvaliti švicarskom veleposlanstvu koje je podržalo ovaj program. U Sv. Ivanu Zelini od 7. do 11. 6. gledat ćemo prije svega natjecateljski program hrv. kratkog filma koji ove godine broji 53 filma. Iz programa bih izdvojio retrospektivu Roya Anderssona, u kojoj ćemo prikazati njegove kratke studentske filmove u suradnji sa Švedskim filmskim institutom, Roy Andersson Produktion i švedskim Veleposlanstvom u RH. U segmentu Late Night Film Talks gostuju nam Hrvoje Hribar i Ognjen Sviličić. Prikazat ćemo i filmove Kino kluba Split koji ove godine slavi 65 godina djelovanja, kao i filmove s osječke nezavisne scene s prijateljskog
  festivala Filmska Runda. Zabavni program upotpunjuju koncerti Sare Renar i glazbenog kolektiva Moskau.“ – izjavio je Toma Zidić, umjetnički direktor Revije kratkih filmova.
  4. Revija kratkih filmova Kratki na brzinu traje do 11. lipnja u Sv. Ivanu Zelini, a po prvi put možete boraviti i u KNB festivalskom kampu. Detaljan program možete pogledati na službenoj Facebook stranici.