Početna ZG vodič Otvorenje 22. svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb

Otvorenje 22. svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb

782
0

Danas u 19,30 sati, u kinu Europa, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević otvorit će 22. svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb.

U ovogodišnjem, 22. po redu svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb, građani će moći uživati od 29. svibnja do 3. lipnja 2012. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplex Centar Kaptol.

U programu ovogodišnjeg Animafesta, koji je posvećen najzanimljivijim, najboljim i najvažnijim kratkometražnim animiranim filmovima nastalim u posljednje dvije godine, bit će prikazan 171 film, od kojih je sedamnaest domaćih autora. Tako će se u velikom natjecanju naći hrvatski filmovi “Cvijet bitke” Simona Bogojevića Naratha i “Zašto slonovi?” Marka Meštrovića. Alen Vuković je jedini domaći predstavnik u programu namjenskih filmova u kojem će se prikazati njegov trailer za dugometražni film “Koko i duhovi”. Dva su rada domaće animatorice i ilustratorice Ivane Guljašević u natjecateljskom programu dječjih filmova, “Bu-Tuov bubanj” i ”Potraga”.  Među 33 filma iz konkurencije nalazi se i rad studentice zagrebačke Akademije Mie Murat “Park”. Od 26 filmova Velike panorame jedan je domaći – “Nova hipi budućnost” Dalibora Barića, a jedini domaći naslov koji će biti prikazan i u Studentskoj panorami je film “Lisica”, Petre Zlonoge.

Uz mnoge naslove domaće proizvodnje u programu se našao i jedan norveški film. Riječ je o filmu “Prekrižene haringe”, radu dviju domaćih autorica: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković, koji će se  prikazat u Studentskoj konkurenciji.

I ove godine, festival će ponuditi izbor najboljih i najzanimljivijih kratkometražnih animiranih filmova.U raznovrsnom programu koji je pripremljen, ističu se programi 3D stereoskopskih umjetničkih filmskih produkcija i nove talijanske animacije te programi radova europskih škola animacije (umjetničke škole Turku i filmske akademije u Baden – Württembergu).

U programske zanimljivosti ubraja se program Čudno voće, koji će ponuditi vrhunski izbor filmova čudnog i pomalo uvrnutog humora, filmova koji su se pojavili i zavladali animacijskom scenom u posljednjih nekoliko godina. Po tri rada trojice autora filmova iz Velikog natjecanja po izboru umjetničkog direktora festivala Daniela Šuljića, predstaviti će program 3 x 3. I ove godine u sklopu programa bit će prikazane projekcije svih dosadašnjih Animafestovih pobjednika, retrospektiva radova pionira nezavisnog animiranog filma te jednog od prvih japanskih animatora koji se proslavio i na Zapadu Yojia Kuria. Pored raznolikog filmskog, pripremljen je i program razgovora s autorima filmova (iz programa) te mnoge popratne izložbe, koncerti i predstavljanja stručne literature.