Početna Fotogalerija Otvorena Hrvatska kuća “Materina priča”

Otvorena Hrvatska kuća “Materina priča”

2522
1
Mina Petra
Mina Petra

 U tradicijski uređenom izložbenom prostoru u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 31, večeras je otvorena Hrvatska kuća “Materina priča” u kojoj su predstavljeni etnološkim izlošci i autentični predmeti iz raznih krajeva Hrvatske, koji simboliziraju tradiciju i bogatstvo hrvatske kulturne baštine.Hrvatska kuća otvorena je uz potporu Vlade RH i zagrebačkog gradonačelnika, a idejna začetnica tog projekta je etno dizajnerica Mina Petra koja je istaknula kako će “Materina priča” predstavljati hrvatsku tradiciju i baštinu kroz edukacijske projekte koji se planiraju kroz godinu.Hrvatsku kuću otvorio je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, pohvalivši projekt koji će kada Hrvatska uđe u zajednicu europskih naroda pomoći u afirmaciji njezine tradicije.


Europska unija nije mjesto gdje će se izgubiti hrvatski identitet i tradicija, već upravo suprotno, ona će se afirmirati i pokazati raznolikost i ljepotu zemlje, kazao je Jandroković citirajući slogan EU “Zajedno u različitosti”.Temeljni je sadržaj postava Hrvatske kuće etnološka zbirke hrvatskog rukotvorstva te niz malih etno radionica rukotvorstva i starih zanata.Do Božića će se ondje svakodnevno održavati radionice pa će se tako moći naučiti izrada licitarskih srca, lončarstvo, izrada košara, rad na tkalačkom stroju, kuhanje starih jela i drugi tradicijski zanati. Ovih ćemo dana učiti posjetitelje kako se nekada slavio Božić, koja je njegova poruka, zašto je na stolu žito, jabuka i svijeća a zašto je slama u kući, rekla je Mina Petra.Posebno mjesto u kući pripada Gradu Zagrebu i etno baštini njegove okolice, a obuhvaćeni su sadržaji i drugih dijelova domovine – slavonska i dalmatinska soba s konobom, simbolizirajući tako Hrvatsku u malome. Hrvatska kuća očekuje iduće godine velik broj stranih turista, nadajući se da će taj projekt obogatiti kulturnu ponudu grada i zainteresirati strane goste kojih je sve više u Zagrebu.Objašnjavajući zašto se kuća naziva “Materina priča”, Petra je rekla da je velik dio naše tradicijske kulture i baštine očuvan do danas usmenom predajom i prenošenjem običaja, znanja i vještina s jednog naraštaja na drugo. “Tako je majka imala zadaću prenositi ove tradicije i znanja na kćeri, pa smo stoga i ovu našu kuću baštine i tradicije nazvali simbolično ‘Materina priča’ “, kazala je.(H)

[nggallery id=566]

1 Komentar

  1. Pozdravljam i zahvaljujem na ovom članku i nadahnjujućoj fotogaleriji! negdje u medijima sam čula informaciju kako će materina priča organizirati radionice na temu njegovanja tradicijskuh vještina pa bih i ja rado tomu nešto da naučim. ukoliko imate neki info,vjerujem ne samo ja, bila bih Vam zahvalna za proslidjivanje istog! Pozzz, Ani

Comments are closed.