Početna Događanja Otvaranje izložbe Dominique Jurić

Otvaranje izložbe Dominique Jurić

788
0

Dominique Jurić jedina je umjetnica u dugoj povijesti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala s tehnikom vitraja. Usavršavala se u svjetskim centrima vitraja u Chartresu/Francuska i Romontu/Švicarska.

Njezin atelier jedinstven je ne samo u Zagrebu i Hrvatskoj, već je iznimno rijetka pojava u Europi da umjetnica sama izvodi sve faze nastanka vitraja, od skice, preko izrade do montaže.

Dominique Jurić za predloške odabire i izdvaja neposredne i sveobuhvatne, bliske i udaljene, osobne i zajedničke motive. Sve su to elementi naše biosfere, reducirani do mjere da postaju znakovi identiteta. Nije potrebno zahvaćati panoramski pogled niti epsku širinu; na djelu je imanentna čovjekova potreba za metonimijskim suglasjima, odnosno simbolizacijom kao komunikacijskim sredstvom… piše povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže u predgovoru katalogu izložba.

Izložba DOMINIQUE JURIĆ – SOLILOKVIJ osma je u nizu izložaba posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. – 2010.) – Šimunović, Filakovac, Krašković, Dolić, Milenković, Kuliš, Ujević- kojima Scena AMADEO i Hrvatski prirodoslovni muzej predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

Hrvatski prirodoslovni muzej, Demetrova 1, Gornji grad – Četvrtak, 20. srpnja u 21:00 sat