Početna 1NA1 Osvrt na izložbu Mire Čugure

Osvrt na izložbu Mire Čugure

0

Miro Čugura, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, slikar okrenut temama i motivima koji ga okružuju, kontinuirano istražujući svekolike aspekte različitih tehnika.

29. srpnja predstavlja se u Sinju s novom samostalnom izložbom, koja će biti otvorena do 16.kolovoza, u izlagačkom prostoru u Brnaškoj ulici 1.

Čugura predstavlja svoj novi opus, većina slika je strukturirana, akrilikom underpainting i dovršena uljem, na platnu,kartonu i lesonitu, sve različitih formata.

Čugura vrlo emotivno portretira prostor u kojem živi, realizirajući vrlo izbalansirane krajobraze,u polutami, s tek malo svjetla,uz izraziti ali i odmjereni kolor.

Njegovi su motivi duboko doživljeni i on u njima pronalazi i ističe ključne elemente, osobite karakteristike.

Čudesno bogatstvo prirode pruža umjetniku, koji posjeduje iznimni senzibilitet, a Čugura to ima, gotovo nevjerojatne mogućnosti realizacije.

Na njegovim slikama opažamo tajanstvene planine, izmaglice i zore, zalaske svjetla, cvijeće.

Isto tako valja reći, kako na nizu novih slika ovoga umjetnika vlada nefigurativni motiv, uz isto tako vrlo figurativne teme, jer sve je to prostor u kome se nalazi i diše čovjek.

Slikar vješto kombinira rezultate svojih slikarskih istraživanja, nižući jednu sliku za drugom, u vrlo uspješnom ciklusu.

Miroslav Pelikan