Početna Događanja Off ciklus nastavlja ovosezonski program operom-bajkom “Ivica i Marica”

Off ciklus nastavlja ovosezonski program operom-bajkom “Ivica i Marica”

62
0

Unatoč posljedicama potresa, ali i pandemiji, prvorazredna ekipa kreativaca predvođena redateljicom Petrom Radin mjesecima se, u teškim i neizvjesnim uvjetima, pripremala za najnoviji projekt Minimini ciklusa, koji će u Off ciklusu Zagrebačke filharmonije ugledati svjetlo dana!

“Tim iz snova” okupio se za ovu originalnu glazbeno-scensku produkciju, sve prva imena opere – na čelu s Martinom Tomčić kao Vješticom, dirigiranja – “novi ljubimac” zagrebačke publike Dawid Runtz, koreografije – Igor Barberić, kostimografije – Dženisa Pecotić, scenografije – Branko Lepen, rekvizite i mini-scene – Dunja Niemčić i mnogi drugi. Prepjev libreta na hrvatski jezik načinio je Hrvoje Banaj.

Poznatu priču braće Grimm u verziji njemačkoga opernog majstora Engelberta Humperdincka odlučili su ispričati za naše doba, na nov i aktualan način. “U ovoj Ivici i Marici vještica ne krade dušu nego umjetnost – otima glazbu i glasove”, ističe redateljica Petra Radin, ujedno i autorica Minimini ciklusa u kojemu su već s uspjehom postavljene glazbeno-scenske predstave Ježeva kućica te Božić kod Zimogroznih.

Ograničeni uvjeti i prepreke s kojima su se suočavali u radu na Ivici i Marici, samo su dodatno probudili maštu i kreativnost, potvrđujući da je manje ponekad doista – više!

Posebna zanimljivost produkcije njena je “reciklirana” scenografija – kombinacija mini-scene od kartona i projekcija snimki i svjetlosti u stvarnim veličinama – koja će “zamijeniti” tradicionalniju, nerijetko raskošnu opernu scenu. Reciklirani su čak i kostimi iz starih kostima koje su za ovu produkciju, priskočivši u pomoć kao i uvijek kad je najpotrebnije, ustupila kazališta Kerempuh, Trešnja, HNK-a, Moruzgva i Tvornica lutaka.

Partneri projekta su Hrvatski Crveni križ i Građanski nogometni klub Dinamo koji su kroz donaciju novčanih sredstava Zagrebačkoj filharmoniji omogućili izvedbu opere Ivica i Marica te na taj način pružili podršku hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Završnom rezultatu za sve “od 2 do 102” kako ističe Martina Tomčić, svjedočit će 16.10. publika na premijeri u Domu Hrvatske vojske (Stančićeva 6) s početkom u 19:30 sati, ali i na izvedbama koje će u Minimini ciklusu uslijediti kroz nadolazeću sezonu. Sama premijera 16.10. bit će emitirana na HRT-u, a planirana je i pretpremijera dan ranije, 15.10. na istoj lokaciji s početkom u 17 sati.

Uz publiku Zagrebačke filharmonije (zbog posebnih mjera HZJZ-a ipak u ograničenom broju), svojim prisustvom izvedbu podržat će i predstavnici Hrvatskog Crvenog križa i GNK-a Dinamo, dok je projektu potporu dala i pravobraniteljica za djecu RH-a. Ovom produkcijom Zagrebačka filharmonija, u svjetlu 150. obljetnice koju obilježava ove sezone, učinit će još jedan iskorak ususret novoj, mladoj publici.

“Kad instrumenti utihnu, a djeca postaju nijemi zarobljenici čelične krinoline i bivaju pretvoreni u šarene kolačiće, vještičji smijeh zaori se cijelom dvoranom i zavije u veo orkestralnu šumu. No ljudski duh i nepresušna umjetnost nikada ne mogu utihnuti, a snaga se nalazi upravo u onima koji nastavljaju voditi ovaj svijet – djeci, Ivici i Marici“, poručuje redateljica najavljujući novu produkciju.

To je više nego dovoljan razlog da ne propustite ovu glazbeno-scensku poslasticu, zbog koje se, kao i uvijek u Off ciklusu, a možda i više nego ikad, isplati “Isključiti probleme i uključiti ono što svi najviše volimo – dobru glazbu”!