Početna Događanja Od macho mužjaka do pravih kavalira

Od macho mužjaka do pravih kavalira

Spread the love

Od subote, 11. veljače, do utorka, 14. veljače, iskusni će edukatori posjetiteljima otkrivati kako nastaju parovi u svijetu životinja.

Upoznat će ih tako i s trenutačno najzaljubljenijim parom u maksimirskoj šumi. Par oblačastih štakora, pripadnika najveće skupine štakora na svijetu, dobio je mladunca. Spol mališana još se ne zna, a kako je riječ o izuzetno plahim životinjama, njihovo se razmnožavanje može proučavati samo u zoološkim vrtovima.

Daleko otvorenije u prirodi zavodi patuljasti kajman. Svoj rep postavlja gotovo okomito iznad vode, a glavu ponosno usmjerava u zrak. To mu omogućuje da proizvede zvukove nalik na režanje. Ženke „padaju“ na takav duboki glas.

Oblacasti stakor (2)

Macho stasom i glasom u doba parenja diče se i otrovne žabe. Prvo mužjaci pjevaju posebnu pjesmu kojom dozivaju ženke, a ako se osim ženki pojavi i neki mužjak, međusobno odmjeravaju snagu. Izvedbom sklekovima utvrđuju tko je dominantan mužjak. Podčinjeni priznaje poraz spuštajući glavu do tla.

Crnokljuni tukan pravi je kavalir u svijetu životinja. On ženku obasipa darovima. Kada pronađe hranu ili nešto što smatra da je dostojno njegove drage, doleti do ženke i kljunom joj predaje dar. Ženka ga koji put uzme odmah, a ponekad ga vrati mužjaku kako bi joj ga on mogao opet dati. U slučaju da ženka potpuno ignorira svog partnera i odleti na drugu granu, on će je slijediti i zvonkim glasanjem nagovarati da ipak uzme dar.

Dio je to čudesnih priča koje će edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba posjetiteljima pričati tijekom Ljubavne ture. U obilaske koji traju 45 minuta, kretat će se u 11 i 14 sati, a kupon za sudjelovanje u Ljubavnoj turi treba se podići na blagajni pri ulasku u Vrt.

Ljubitelji životinja u povodu Valentinova mogu posvojiti i svoj omiljeni par, npr. mare Juanitu i Ozzyja, morske lavove Edith i Zagija te zebre Sabinu i Gustava.

Oni pak koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, točnije od 14. veljače 2016., na Valentinovo u Vrt mogu ući besplatno.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here