Početna Moj Zagreb Kvartovi Obilježavanje Svjetskog dana voda u Maksimiru

Obilježavanje Svjetskog dana voda u Maksimiru

1994
0

Foto: ShutterstockU povodu Svjetskog dana voda, Javna ustanova ”Maksimir” i Agencija za zaštitu okoliša organiziraju u nedjelju, 17. ožujka, od 11 do 16 sati prigodan program za posjetitelje parka Maksimir.

Javnosti će biti predstavljena publikacija ”Priroda je (i) u gradovima”, koja je nastala u suradnji ove dvije ustanove, a koja prikazuje svu raznolikost flore i faune u Parku Maksimir, kao i blagodati ovakvog ekosustava u središtu grada. Promocija i kratka konferencija za medije održat će se restoranu Maksimir u 11 sati, a na njoj će govoriti ravnatelji Maksimira Saša Banić i Agencije prof.dr.sc. Neven Voća.

U istome prostoru bit će postavljena izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja pod nazivom ”Zapisano u vodi“, a čvršću stranu vode prikazat će umjetnik Dražen Kuharović, koji će u parku uživo izrađivati skulpture od leda.

Od 11 do 16 sati na Maloj pozornici učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga analizirat će vodu iz maksimirskih jezera, te izvoditi atraktivne pokuse iz kemije i biologije, u čemu će moći sudjelovati i sami posjetitelji.

U blizini Vratareve kućice učenici osnovnih škola Vladimira Nazora i Bukovac postavit će svoje radove na otvorenome, odnosno vršiti mikroskopiranje, dok je program za najmlađe smješten u Info centar, gdje će se prikazivati crtani filmovi na temu vode.

Samo za Dan voda, dio glavne aleje će biti ozvučen ambijentalnim zvukovima vode, a stablo lipe postati ”stablo kapljica” na kojima će biti ispisane zanimljive i poučne informacije o vodi.

Foto: PRESS

Svjetski dan voda, neprocjenjivog prirodnog resursa, obilježava se svake godine 22. ožujka. Tom prigodom održavaju se konferencije i seminari vezani uz odabranu temu kojom se daje naglasak određenom aspektu važnosti voda.

Svjetski dan voda 2013. održat će se na temu ”Suradnja u području voda”.