Početna Moj Zagreb Novosti Obilježavanje Dana Grada Zagreba započelo otvorenjem izložbe “Majka Božja – zaštitnica Grada...

Obilježavanje Dana Grada Zagreba započelo otvorenjem izložbe “Majka Božja – zaštitnica Grada Zagreba”

Foto: PRESSU Hrvatskoj kući Materina priča u povodu proslave Dana Grada Zagreba sinoć je svečano otvorena izložba jedinstvene skulpture Majke Božje – “Majka Božja – zaštitnica Grada Zagreba“, izrađene od komušine s polja Zagrebačke županije.

U povodu Dana Grada Zagreba koji se slavi 31. svibnja, na blagdan zaštitnice Zagreba, Majke Božje od Kametinih vrata, sestra Samuela Premužić izradila je skulpturu Majke Božje i darovala je građankama i građankama Grada Zagreba.

„Otvorenjem ove izložbe započinjemo s ovogodišnjim obilježavanjem Dana Grada Zagreba. U kriznim danima, kada su našu zemlju potresle poplave, mi i ovom izložbom pokazujemo veliku duhovnost našeg naroda,“ kazao je na otvorenju Tedi Lušetić, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića i zamjenik pročelnika Ureda za kulturu, šport i obrazovanje Grada Zagreba.

Na otvorenju izložbe o svom je radu govorila i sestra Samuela Premužić, istaknuvši da je Gospa od komušine njezin dar svim dobrim ljudima i građanima Zagreba.

Profesor Josip Barlek, viši kustos Etnografskog muzeja u Zagrebu prisjetio se velikog požara 1731. godine kada je slika Majke Božje pronađena čitava i neoštećena usred vatre i pepela, te je okupljenima pričao o dugoj zagrebačkoj tradiciji štovanja Majke Božje od Kamenitih vrata.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i članovi počasne satnije Kravat pukovnije na čelu sa zapovjednikom Željkom Matejčićem, Emil Tuk, pročelnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, Željko Batarilo, ravnatelj predstojećih Hrvatskih svjetskih igara i mnogi drugi uzvanici.

Ravnateljica Hrvatske kuće Materina Priča Mina Petra Petričec pozvala je građane da svakako pogledaju ovu jedinstvenu izložbu koja će biti otvorena svakog dana od 10 do 20 sati, zaključno s nedjeljom, 1. lipnja 2014., te je istaknula da će potom skulptura “Majka Božja – zaštitnica Grada Zagreba“ ostati u prostoru Hrvatske kuće, te će činiti njezin stalni postav.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here