Početna Događanja O individualnoj i grupnoj mržnji

O individualnoj i grupnoj mržnji

Slučaj Ivana Đakića i njegove uvredljive objave na Facebooku još je jednom skrenuo pozornost na prilično rašireni govor mržnje u Hrvatskoj.  No, koliko su u Hrvatskoj zaštićene žrtve mržnje?

Ustav Republike Hrvatske svakome građaninu jamči zaštitu od kaznenih djela počinjenih iz mržnje, mrzilačkih pobuda i govora mržnje. Kako se ustavna prava osiguravaju kroz praksu, pravomoćne predmete i primjere iz djelovanja Ustavnog i Vrhovnog suda? Kako hrvatska situacija i pravosudna praksa izgleda iz vizure Europskog suda za ljudska prava te kako se u Hrvatskoj, a kako u Strasbourgu provodi Konvencija o zaštiti ljudskih prava?

O ovim pitanjima, na petoj tribini ciklusa Zašto se mrzimo? u organizaciji Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, 31. siječnja 2019. (četvrtak), u 19 sati u dvorani Kulturno informativnog centra, Preradovićeva 5, u Zagrebu, pod nazivom Tretman mržnje u hrvatskoj i europskoj pravosudnoj praksi, govorit će: Rajko Mlinarić, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, Ileana Vinja, sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske i prof. dr. Ksenija Turković, sutkinja Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga. Moderatorica tribine je Ana Raić Knežević, novinarka Telegrama.

 

Ulaz je slobodan.

Pridružite nam se na putovanju u potrazi za tajnama mržnje.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here