Početna Vijesti Politika Novouređeni odjeli zagrebačke Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” u Jankomiru

Novouređeni odjeli zagrebačke Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” u Jankomiru [VIDEO]

1101
0

bandic-josipovic_VPredsjednik Republike Ivo Josipović i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić posjetili su danas novouređene odjele zagrebačke Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” u Jankomiru, u koje je sveukupno uloženo nešto manje od 80 milijuna kuna, te istaknuli važnost takvih ustanova za resocijalizaciju građana i njihov što brži povratak obitelji i svakodnevnom životu.

Ugostio ih je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Mate Mihanović koji je naglasio da posjet Predsjednika i gradonačelnika “ima širu dimenziju jer psihijatrija ima nešto što druge medicinske discipline nemaju – stigmu psihičke bolesti”.

“Ovo stoga nije samo posjet već i stručni akt destigmatizacije – skidanje žiga, biljega s psihičke bolesti kao nelječive i nemoguće za resocijalizaciju i povratak pacijenata u obitelj, život i društvo”, istaknuo je.

Josipović i Bandić izrazili su veliku zahvalnost djelatnicima bolnice na entuzijazmu i volji za rad jer pacijentima omogućavaju da prevladaju svoje bolesti i vrate se u društvo.

Josipović se zauzeo za otklanjanje stigme s pacijenata s psihičkim bolestima. To su bolesti kao i svake druge – bolesnike treba izliječiti, integrirati i vratiti u društvo i obitelj. A vrhunski medicinski tretman, uz odgovarajući standard opreme i zgrade pravi su put, poručio je Josipović.

[infopunkt 8089 3]

U izjavi novinarima istaknuo je kako je razlog njegova posjeta potreba da se destigmatiziraju ljudi koji su na liječenju u Psihijatrijskoj bolnici.

Svojim dolaskom, dodao je Josipović, gradonačelnik i ja poručujemo da su bolesnici naši sugrađani koji zaslužuju svu brigu, te da smo ih spremni resocijalizirati, biti skupa s njima i dati im podršku.

Bandić je istaknuo da u zdravlje uvijek treba ulagati, a bolnica “Sveti Ivan” podiže standarde za bolesnike, da se bolje osjećaju i da im znanost pomogne.

[infopunkt 8089 2]

[infopunkt 8089 4]

Psihijatrijska bolnica “Sveti Ivan” ima kapacitet od 551 postelje – 50 za bolesnike od akutnih bolesti i 501 postelju za liječenje kroničnih bolesnika, a zapošljava 331 djelatnika.
Bolnica je sjedište Hrvatskog društva za psihoterapiju, psihosocijalne metode i ranu intervenciju kod psihotičnih poremećaja Hrvatskog liječničkog zbora.

Lani su izgrađena dva nova objekta – bolnički i nabavno-skladišne službe, koji su počeli raditi početkom ove godine. Novi bolnički odjel ima kapacitet 67 kreveta i dvije dnevne bolnice s ukupno 65 mjesta.

Pri kraju je izgradnja još jednog bolničkog objekta u kojem će biti smješteni Hitni prijam bolesnika, četiri akutna odjela s ukupno 100 kreveta (s odgovarajućim prostorijama i opremom za individualnu i grupnu psihoterapiju, socioterapiju i psihosocijalne metode), medicinsko-biokemijski laboratorij, neurološka specijalističko-konzilijarna djelatnost s dijagnostikom, internistička ambulanta, ljekarna i knjižnica.

Sve radove i opremanje financira Grad Zagreb.