Početna Moj Zagreb Novotny: Holding je neučinkovito poduzeće kojim se loše upravlja

Novotny: Holding je neučinkovito poduzeće kojim se loše upravlja

735
0
Damir Novotny (Foto: Kristijan Tabet)
Damir Novotny (Foto: Kristijan Tabet)

Skupština Grada Zagreba odbila je na prvom čitanju Prijedlog proračuna za 2012., čini se sve je bliže i izglasavanje privremenog financiranja na početku 2012. Kako bi se to odrazilo na stanje u Zagrebu, kakav je Prijedlog proračuna, te kakav bi trebao bit da bi se oživjelo gospodarstvo, razgovarali smo s ekonomskim analitičarem dr. sc. Damirom Novotnyjem. Prvi dio intervjua možete pročitati OVDJE ! Danas donosimo nastavak:

Proračun za 2011. podbacio je u punjenju, ali Grad nije napravio rebalans. Kako se to može odraziti na razvoj grada?
– Propuštanje rebalansiranja vodi prema stvaranju deficita, što povećava potrebu za novim zaduživanjem i negativno utječe na razvoj.

Damir Novotny (Foto: Kristijan Tabet)
Damir Novotny (Foto: Kristijan Tabet)

Na koji se način najelegantnije može popuniti rupa u proračunu kako se kraj godine ne bi dočekao s deficitom?
– Gradska uprava mora izraditi i provesti program proračunske štednje, koja mora obuhvatiti odustajanje od nekih investicija, ali i snižavanje materijalnih troškova i smanjivanje transfera i subvencija. U proračunu postoji velika mogućnost ušteda.

Je li Grad Zagreb prezadužen?
– Grad Zagreb je izrazito visoko zadužen. Zagrebački holding lani je napravio pola milijarde manjka.

Je li to previše?
– Holding je zaduženo i neučinkovito poduzeće kojim se loše upravlja. Deficiti koje stvaraju Grad i Holding moraju se pokriti novim zaduženjem, što dugoročno predstavlja izrazito visok rizik. S druge strane Grad i Holding raspolažu s velikom neproduktivnom imovinom koju je moguće staviti u funkciju ekonomske aktivnosti Grada i privlačenje ulagača po modelu javno-privatnog
partnerstva.

Je li, po vama, odluka o osnivanju tvrtke Zagrebački holding bila dobra?
– Ideja jedinstvenog gradskog komunalnog poduzeća nije nova, takve kompanije ima velika većina europskih gradova. U tom smislu ujedinjavanje svih gradskih poduzeća u Zagrebački holding je dobra. Provođenje ove ideje međutim nije uspješno. Zagrebački holding ne može uspješno poslovati bez transfera iz gradskog proračuna. Također je dugoročno neodrživa ideja da se preko niskih cijena komunalnih usluga vode socijalne politike te se ostvaruju politički probitci. Zagrebački holding se mora transformirati u profitabilno poduzeće koje će akumulirati dovoljno kapitala za unaprijeđivanje kvalitete usluga i investicije u komunalnu infrastrukturu kojom se te usluge pružaju, a koje tek slijede.

Kako gledate na činjenicu da Grad Zagreb kao vlasnik nema nikakav utjecaj na upravljanje Holdingom?
– Model upravljanja Holdingom putem Skupštine je naravno neodrživ i posljedica je političkih sukoba. Upravljanje Holdingom mora se profesionalizirati, odnosno osloboditi političkog utjecaja. Holding se mora transformirati u dioničko društvo u kojem bi dioničari bili Grad, banke, različiti privatni investitori… Osobno bih zagovarao izlazak Holdinga na tržište kapitala, kako bi se prikupio dodatni novac za saniranje dugova i razvoj, tako bi se uvela i načela korporativnog upravljanja.

Možete li usporediti ulogu Zagreba u oporavku gospodarstva s primjerima drugih europskih metropola?
– Grad Prag, primjerice, u fond za poticanje poduzeća ulaže godišnje preko 200 milijuna eura. München također koristi svoje snažne fiskalne potencijale za poticanje privatnih poduzeća.Zahvaljujući fiskalnim poticajima, velike kompanije poput BMW-a i Siemensa zadržavaju pogone u tom gradu. Među njemačkim gradovima vlada konkurentska atmosfera u pogledu privlačenja velikih poduzeća i poticanje ulaganja. Gotovo svi europski gradovi vode proaktivne fiskalne i ekonomske politike, jer u pravilu ostvaruju visoke porezne i druge prihode. (Razgovarao: Mislav Sokol, tiskano izdanje Zagreb.hr )