Početna Izbor Novo ruho Zimskog plivališta Mladost

Novo ruho Zimskog plivališta Mladost

101
0

Zimsko plivalište Mladost je najstarije zatvoreno plivalište namijenjeno za obuku, natjecanja, rekreaciju, plivanje, vaterpolo, skokove u vodu i sinkro plivanje. Sadrži veliki i mali bazen, dvoranu, mini košarkaško igralište, igralište za odbojku na pijesku, sunčališta i terasu. „Plivalište je otvoreno davne 1958. godine te mu je uz stalno korištenje bila potrebna sveobuhvatna obnova. Sada ćemo dobiti nov i obnovljen prostor za rekreaciju i sport te se nadam da će građani prepoznati sve dobrobiti energetske obnove. Djelatnici dobivaju kvalitetniji prostor za rad, a posjetitelji sigurnije i ugodnije uvjete boravka“, rekao je ravnatelj  Grebenar.

Projekt energetske obnove zgrade Zimskog plivališta Mladost provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se sufinancira i provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.–2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj. „Od 2015. godine Grad Zagreb provodi projekte energetske obnove za zgrade javne namjene u svojem vlasništvu. Uključene su 134 zgrade kao što su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, zgrade zdravstva, domovi za starije osobe, zgrade područnih ureda i mjesnih samouprava, zgrade kulture i sportski objekti koji su imali loše energetske karakteristike. Ovom obnovom postići ćemo uštede toplinske energije od 36.000 MWH/godišnje, te smanjiti emisije CO2 za 10.000 tona godišnje“, rekla je pomoćnica pročelnice Borić.  Investicija iznosi 805 milijuna kuna a planirani izvori financiranja su osim proračunskih sredstava i bespovratna sredstva iz EU fondova te povoljna kreditna sredstva. „Do sada je završena obnova na 67 zgrada sa kojom smo smanjili potrošnju toplinske energije za više od 15.500 MWh/godišnje i smanjili emisije CO2 za 4.500 t/godišnje. U tijeku su radovi na energetskoj obnovi na još 12 zgrada“, naglasila je Borić. 

Vrijednost projekta je 19.109.758,86 kn, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u  iznosu od  7.920.758,69 kn. „Na zgradi veličine 3.500 m2 grijane površine očekujemo uštede energije za više od 70%. Postavljena je toplinska izolacija zidova i krovova te zamijenjena stolarija i bravarija, no najveći izazov je bila velika stijena u prostoru velikog bazena koja je ostakljena trostrukim izo staklom sa pametnim senzorima za automatsko upravljanje temperature i osvjetljenja“, rekla je voditeljica Odsjeka Kelava. Sa grijanja na paru prešlo se na grijanje ogrjevnom toplom vodom, postavljeno je podno grijanje i ventilacija velikog i malog bazena. Zamijenjena je sva rasvjeta učinkovitom LED rasvjetom te je na krovu postavljena fotonaponska centrala. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjena je energetska potrošnja za 365,53 MWh godišnje (73,99%) i emisija CO2 za 138,63 t/godišnje.