Početna Moj Zagreb Kvartovi Novo lice Sigeta

Novo lice Sigeta

U sklopu treće akcije Muzeja ulične umjetnosti (MUU) odabrana grupa internacionalnih i domaćih umjetnika obogatit će Sigetsko lice, od 6. do 9. rujna.

Nakon dosadašnjih akcija u Branimirovoj ulici i Dugavama, zidove Sigeta “zaposjest” će grupa različitih pripadnika svjetske street art scene predvođena njenom zvijezdom, španjolskim umjetnikom ESCIFOM čiji rad karakteriziraju crteži s političkim, socijalnim i revolucionarnim porukama.

Zagrebački kvart Siget svojim će radovima obogatiti humorom i veselim crtežom vičan Britanac Malarky, belgijski majstor najpoznatiji po radu na specifičnim, politički osviještenim scenografijama smještenim u gradsku sredinu Isaac Cordal, talijanski umjetnik Agostino Iacurci, srpska umjetnica Emaemaema, te bosanskohercegovački nagrađivani multitalent ESH.

Internacionalnoj grupi umjetnika pridružiti će se i pripadnici domaće zajednice umjetnika: Sretan Bor, Ninjatiger i Pekmezmed.

Paralelno s akcijom MUU u Sigetu, u gradskim će se četvrtima Trešnjevka, Maksimir, Donji grad, Gornji grad, Peščenica, Susedgrad i Črnomerec realizirati još jedan kolaboracijski projekt MUU-a i kulturnih centara – “Lice s plakata” čiji je cilj pronaći način kako približiti umjetnost široj javnosti, upozoriti na anonimnost hrvatskih umjetnika naspram raznih starleta i lažnih celebrityja i marginalizaciju mladih umjetnika na domaćem tržištu umjetnina.

U sklopu tog projekta bit će predstavljeni domaći mladi umjetnici ArtuDitu, Stipan Tadić, Vanja Trobić, Miron Milić, Marina Mesar i Ander Resner, a putem autoportreta navedeni umjetnici reagirat će na prisutnost reklamne industrije u našim životima, koja je zbog različitih čimbenika prisutnija u svakodnevnom životu građana Grada Zagreba nego što je to umjetnost.

Svečano otvorenje MUU-a u Sigetu biti će u nedjelju, 9. rujna u 18 sati kada će se moći razgledati svi radovi u tom kvartu,a veliki tulum povodom otvorenja MUU-a održati će se u 20 sati ispred Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma.

MUU realizira još jedan projekt u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika (HDLU) te od 27. kolovoza do 9. rujna dovodi britanski umjetnički kolektiv Giant Robots koji će pred HDLU-om napraviti spektakularnu instalaciju od recikliranog i odbačenog drveta.

Hina

 

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here