Početna 1NA1 Novo djelo iz atelijera Izidora Popijača Žige

Novo djelo iz atelijera Izidora Popijača Žige

104
0
bsh

Izidor Popijač Žiga izvorni je hrvatski likovni umjetnik. Nedavno je predstavio novu skulpturu iz svoga atelijera, arkanđela Gabrijela.

Nedavno smo imali prigodu vidjeti Vaše novo djelo.

-U župi Vugrovec kraj Sesveta 4.10.2020. u eksterijeru Župnog dvora postavljen je novi kip u sklopu Parka arkanđela. Ovdje se sada nalazi, pored Mihaela i Rafaela, kip arkanđela Gabrijela. Skulptura je djelo kipara Izidora Popijača-Žige, a inicijativu ostvarenja parka arkanđela vode Vlć. Filip Lucić i udruga HULULK s likovnom kritičarkom Sandom Bajzek na čelu.

Kako ste pristupili izradi ove skulpture?

-Na naturalističan i figurativno uvjerljiv način kip prikazuje lik arkanđela u sakralnoj viziji i verziji djela. Postavljen je kako bi duhovno uveličao i uljepšao ambijent župnog dvora koji je otvoren za vjernike i posjetitelje. Skulptura je izrađena u pečenoj i patiniranoj glini. Njena je izvedba od početnog modeliranja do samog postavljanja trajala sveukupno četiri mjeseca, te će trajno krasiti vanjski prostor farofa župe Vugrovec. Na dan otvorenja upriličen je i blagoslov kipa te on trajno postaje kulturno-umjetničko dobro u naslijeđu Župe te na ponos i radost župljana. U današnje je vrijeme osobito bitno ljudima pokazati optimizam te odaslati pozitivnu duhovnu poruku mira, a naročito župljanima Vugrovca kao svojevrsno ohrabrenje nakon nedavnog razornog potresa čiji je epicentar bio baš u okolici ovog divnog i živopisnog mjesta.

Skulptura nosi i posebnu poruku.

-Ovaj rad predstavlja doprinos vjerskim zbivanjima u župi a tako i samoj kulturnoumjetničkoj aktualnoj umjetničkoj sceni u regiji, a koja biva iz dana u dan sve više obogaćivana produkcijom umjetničkih djela svih stilova te ih integrira u cjelinu recentnog stvaralaštva.

Izidor Popijač -Žiga živi i djeluje u Risvici kraj Kumrovca gdje mu se nalaze atelijer i galerija te u svojim zrelim godinama dugovječnog stvaralaštva, u pečenoj glini i sub-fosilnom hrastu, sjajno integrira aspekte klasičnog kiparstva s vlastitim originalnim pristupom materijalu i likovnoj tematici duha vremena te stvara djela trajne vrijednosti namijene kulturnom naslijeđu sadašnjih i budućih generacija.

Miroslav Pelikan