Početna Moj Zagreb Karijera Lanci, zaštitari i kontrole za novinare Večernjeg lista

Lanci, zaštitari i kontrole za novinare Večernjeg lista

831
1

Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

Večernji listZaposlenici Večernjeg lista u 9 sati počeli su štrajk zbog odbijanja Uprave da potpiše kolektivni ugovor te zbog smanjenja njihovih stečenih materijalnih prava. Štrajkaše su na ulazu u Večernji list dočekali lanci, zaštitari i kontrolne točke, jer im je poslodavac zabranio štrajk na radnom mjestu.

– Ni u najgoroj noćnoj mori nismo očekivali da će poslodavac na naš legitiman štrajk reagirati sa stavljanjem lanca i lokotom na ulazu, zaštitarima i kontrolnim točkama-, rekao je glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu Anton Filić.

Zaposlenike na ulazu u Večernji list ispitivalo se štrajkaju li ili ne. Uprava za štrajkaše odredila posebnu prostoriju u kojoj se mogu okupljati i gdje će se, dokle god bude trajao štrajk, održavati i štrajkaški plenum. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok Uprava ne potpiše novi kolektivni ugovor ili produlji primjenu važećeg te ne odustane od drastičnog smanjenja prava zaposlenika.

Štrajku se prema Filićevim riječima priključilo više od dvije trećine stalno zaposlenih pa čak i  nekoliko honorarnih suradnika, tzv. RPO-ovaca koji bi zbog toga što su nezaštićeni vrlo lako mogli dobiti otkaz.

Štrajk Večernjakovaca podržali su također Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara, svjesni da koncern Styria nema iste kriterije u Hrvatskoj kao u Austriji. Ondje im ne bi ni kraj pameti bilo da na ovakav način krše kolektivni ugovor, kaže sindikalni povjerenik.

VIDEO: Novinari Večernjaka u štrajku

1 Komentar

Comments are closed.