Početna Moj Zagreb Novosti Novi laboratorij u KBC-u Zagreb

Novi laboratorij u KBC-u Zagreb [Video]

Spread the love

U KBC-u Zagreb ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorio je novi Laboratorij za intervencijsku kardiologiju s dva najmodernija radiološka sustava za kateterizaciju srca.

Riječ je o kapitalnoj investiciji koju je Ministarstvo zdravlja financiralo s 16 milijuna kuna, a uz uređaj su nabavljeni i napredni softveri za analizu koronarnih žila, odnosno za izračunavanje stenoze žila.

Laboratorij je otvorio ministar zdravlja Rajko Ostojić u nazočnosti ravnatelja KBC-a Zlatka Giljevića, te predstojnika za bolesti srca i krvnih žila Davora Miličića.

”KBC Zagreb je središnja zdravstvena institucija i najveća baza za kliničku nastavu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te zauzima centralno mjesto u sustavu zdravstva Republike Hrvatske”, kazao je Giljević dodavši kako je prvenstveno namijenjena da se visoko diferenciranom, sofisticiranom i multidisciplinarnom medicinom liječe građani grada Zagreba, okolnih županija i cijele Hrvatske.

Giljević se zahvalio ministarstvu zdravlja i Rajku Ostojiću što su prepoznali KBC Zagreb kao medicinsku ustanovu vrhunske medicine te što omogućavaju njenim ljudima da s vrhunskom opremom postižu rezultate koji su cijenjeni u svijetu.


Miličić je istaknuo kako se u Laboratoriju za intervencijsku kardiologiju godišnje obavi oko 2500 dijagnostičkih i terapijskih postupaka, među kojima oko 1000 složenih intervencijskih zahvata.

”Od kardiovaskularnih bolesti umire polovica naših građana, a kardiologija je vrlo bitna struka koja se bavi tim bolestima i koja je posljednih desetljeća od jedne konzervativne struke prerasla u jednu modernu, invazivnu i visoko učinkovitu struku koja može nerijetko izravno spašavati ljudske živote, te koja raspolaže nizom metoda koje mogu bitno mijenjati tijek bolesti koje danas više nisu smrtonosne”, objasnio je Miličić.

Miličić je istaknuo nekoliko karakteristika modernog sustava KBC-a Zagreb.


Ministar Ostojić rekao je tom prilikom kako je riječ o jedinstvenom projektu Hrvatskoga kardiološkog društva i Ministarstva zdravlja, u sklopu kojega KBC Zagreb zbrinjava bolesnike s akutnim infarktom miokarda iz područja grada Zagreba uključujući i područje KB Merkur, Velike Gorice te šire regije gradova Bjelovara i Varaždina.

Prilikom otvaranja istaknuto je kako je u planu nabavka još dva uređaja, čime će Klinika za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, s razinom opreme i kvalitetom prostora.

”Godišnje se napravi 3000 pretraga, a sada će se raditi duplo više, što znači i dva puta manju listu čekanja”, istaknuo je Ostojić.

”Već je 13 županija zamolilo ministarstvo i Vladu da uđu u program sanacije i sad napokon nakon 20 godina rješavamo i tu priču”, kazao je Ostojić naglašavajući kako unatoč izvanrednoj prometnoj povezanosti i sjajnoj tehnologiji hrvatske bolnice počinju surađivati.

”Kao i objedinjena nabava gdje je pozitivna javna kompeticija dovela do jakog i osjetnog snižavanja cijena nadam se da će i ova pozitivna kompeticija povisiti kvalitetu rada i usluga našim liječnicima”, komentirao je Ostojić nagrađivanje liječnika stipendiranjem, edukacijom i većim plaćama za one koji rade više od drugih.www.infopunkt.tv

1 Komentar

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here