Početna Vijesti Kultura Noć muzeja u Muzejskom dokumentacijskom centru u znaku dobre knjige

Noć muzeja u Muzejskom dokumentacijskom centru u znaku dobre knjige

977
0

noc-muzejaSiječanj je mjesec koji ljubitelji muzeja s nestrpljenjem očekuju – naravno zbog tradicionalne Noći muzeja koja će se održati u petak 31. siječnja, a u kojoj sudjeluje više od 100 muzeja i zbirki diljem Hrvatske.

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) u Ilici 44 u Zagrebu, pripremio je šarolik i zanimljiv program za posjetitelje svih dobnih skupina koji započinje u 18,00 sati. Posebna pozornost ove godine posvećena je najmlađim posjetiteljima koje u MDC-u očekuju muzejske slikovnice, edukativne igrice; puzzle i memory i interaktivne kompjuterske igre za školski i predškolski uzrast.

Cilj edukativne radionice, koje će voditi viša kustosica Tončika Cukrov jest potaknuti što veći broj djece i mladih na posjet muzejima i galerijama i upoznati ih s njihovim fundusom. U tu svrhu pripremljeni su interaktivni multimedijski programi s namjerom da djeca uče o muzejima i umjetnosti kroz igru i film.

Pomno odabranim i umjetničko vrijednim filmskim programom MDC će kvalitativno obogatiti sadržaj Noći muzeja. Kao uvodni filmovi bit će prikazani najraniji hrvatski reklamni filmovi Tvornice sapuna Schicht, koji su nastali u razdoblju od 1928. do 1938., posebno zanimljivi jer su tek 2007. godine pronađene njihove kopije koje se danas se čuvaju u Muzeju Slavonije u Osijeku. Posebnu dimenziju programu dat će projekcije filmova poput Peek& Poke, Muzeja informatike i informatičke tehnologije iz Rijeke ili Idemo na kavu! Etnografskog muzeja u Zagrebu, koji na osobit i duhovit način govori o poduzetničkom poslu s kavom i koji je dio jednosatnog programa posvećenog Poduzetničkoj kulturi u europskim gradovima, što nam može biti interesantno kao novoj članici Europske unije. Tom prigodom bit će prikazan i reportažni film Samo smo slični, koji nastao je 2010. u radionici jednog vrlog zanimljivog, ali javnosti malo poznatoga Muzeja policije iz Zagreba, inače rađenog za potrebe istoimene izložbe koja na popularan način opisuje osamnaest metoda identifikacije.

Ljubitelje knjige očekuju dvije osnovne akcije: popust od 50% na nova izdanja MDC-a i poklon knjiga po vlastitom izboru. Posjetiteljima će po prigodnim cijenama biti dostupni sjajno prihvaćeni i višestruko nagrađivani Vodič kroz hrvatske muzeje i zbirke, a za one s nešto stručnijim literarnim ukusom tu su publikacije: Što je muzejski katalog , Muzejske publikacije za djecu i mlade i nova Muzeologija 50. Voditeljica specijalne muzeološke knjižnice MDC-a Snježana Radovanlija Mileusnić, predstaviti će bogat program muzejskog izdavaštva i upoznati posjetitelje sa širokim spektrom muzejskih sadržaja, tema, zbirki i predmeta. Svi su pozvani da prelistaju velik broj kataloga, muzejskih vodiča i monografija i izaberu svoju publikaciju po izboru! Osnovni cilj je jednostavan, promijeniti percepciju muzejske knjige i istaknuti raznolikost dostupnih izdanja jer uistinu postoje knjige za svaku dob, svačiji ukus i interes.

Program Muzejskog dokumentacijskog centra usmjeren je na djecu osnovnih i srednjih škola, predškolce te njihove roditelje i građane. Dakle, svi su pozvani na edukativno i ugodno druženje.