Početna Izbor Njemački WW2 bunkeri na 300 metara od okretišta Črnomerec

Njemački WW2 bunkeri na 300 metara od okretišta Črnomerec

2548
0
SONY DSC

Jeste li znali da se na samo oko 300 m od tramvajskog okretišta na Črnomercu nalaze ostaci dva velika njemačka bunkera iz Drugog svjetskog rata? Do vjerojatno najvećeg preostalog nadzemnog njemačkog WW2 bunkera u Hrvatskoj najbliži i najlakši put (može se prići i s gornje sjeverozapadne strane iz Kustošijanske/Kvaternikove) je od okretišta tramvaja pored SZ kraja parkinga Konzuma kroz ogradu (čuvara koji se tamo motao više nema), pa malo ulijevo i sjeverno pored prvog malog zapuštenog jezera.

Naravno, ne treba naglašavati da je tu sve na divljaka, cijelo područje je zaraslo i prljavo, pomalo izgleda opasno (nije preporučljivo ići po noći), ali dušu je dalo za prstohvat avanturizma. Nakon minute hoda po divljoj stazici ugledat ćete ogromnu konstrukciju protuzrakoplovnog bunkera Regelbau B okvirnih dimenzija 32x12x14m koja dominira cijelim prostorom. To je prvi od dva preostala bunkera nekadašnjeg kompleksa od 5 bunkera u sklopu sjedišta 7. divizije SS Prinz Eugen uništene 1945. godine.

U bunker je moguće ući i istražiti unutrašnjost, ali se isto ne preporučuje zbog nesigurnosti i zapuštenog stanja. Drugi preostali bunker se nalazi malo niže po stazici desno kod drugog malog jezera. Staza će vas dovesti na sam vrh bunkera s kojeg je dobar pogled na jezero. U ovaj bunker nije moguće ući. Za povratak u civilizaciju samo nastaviti jugozapadno i ubrzo ste vani.

Iako su se generacije klinaca s Črnkasa koji su živjeli u blizini igrali oko jezera i bunkera (vjerojatno bez dozvole roditelja), lokalni pecaroši pokušavali tu nešto uloviti, avanturisti istraživali i brijali uokolo, bunkeri su kroz godine pali u zaborav. Zadnje vrijeme se priča o elitnom naselju koje bi trebalo niknuti na tom cijelom području, tako da je sudbina bunkera u neizvjesnim vodama. Ako ih želite vidjeti, požurite, tko zna do kada će biti ovdje?!