Početna Moj Zagreb Novosti Najstariji fakultet: Filozofski proslavio 341 rođendan

Najstariji fakultet: Filozofski proslavio 341 rođendan

611
0

Autor:
Hina /Online-Zagreb.hr
Filozofski fakultet (Foto: www.restarted.hr)Zagrebački Filozofski fakultet, najstariji fakultet u Hrvatskoj, koji sa zagrebačkim Sveučilištem dijeli 341 godinu neprekinute tradicije, obilježio je danas Dan fakulteta.

Dekan Damir Boras je rekao kako je prošla godina bila obilježena gospodarskom krizom, koja je dotaknula i Sveučilište u Zagrebu, a posebno Filozofski fakultet. Posljednjih godina zaustavljena su brz financijski oporavak onemogućen je zbog sve većega duga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa prema Fakultetu. Vanjska suradnja, izuzetno važna za nastavu morala je ove godine biti smanjena zbog nedostatka sredstava.

Na Filozofskom fakultetu radi više od 800 zaposlenika (profesora i ostalih djelatnika), studira više od 6500 studenata, i to 2750 preddiplomskih studenata, 2220 studenata diplomskih studija. Trenutno ima i oko 900 apsolvenata predbolonjskoga i bolonjskoga studija te 670 doktorskih studenata. Prošle je godine na Fakultetu magistriralo pedesetak studenata, a doktoriralo 133.

Obilježavajući Dan fakulteta dekan Damir Boras uručio je Godišnju povelju Ivi Pranjkoviću, jednomu od najistaknutijih i najsvestranijih hrvatskih jezikoslovaca s Odsjeka za kroatistiku. Godišnje nagrade uručene su Tatjani Peruško s Odsjeka za talijanistiku, Marku Špikiću s Odsjeka za povijest umjetnosti i Leu Rafoltu s Odsjeka za kroatistiku.

Nagrade Franje Markovića uručene su i studentima Feđi Gavriloviću, Marinu Ivanoviću, Sonji Krnjeta te skupini studenata hispanistike i udruzi studenata povijesti. Dekanovu nagradu dobilo je četvero zaposlenika, a nagradu za izvrsnost u studiju 32 studenta preddiplomskoga te 26 studenata diplomskoga studija.

Proslavi Dana fakulteta uz nastavnike, studente i umirovljenike Fakulteta nazočili su rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš, izaslanica Predsjednika Republike Hrvatske Zrinka Vrabec-Mojzeš, izaslanik zagrebačkoga gradonačelnika Duško Ljuština, potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine Tatjana Holjevac te veleposlanici i članovi diplomatskoga zbora. U programu je po prvi put službenim koncertom nastupio Zbor Filozofskoga fakulteta.