Početna Događanja Najava koncerta Dubrovačkog puhačkog kvinteta i Stefani Grbić

Najava koncerta Dubrovačkog puhačkog kvinteta i Stefani Grbić

49
0

Centar za kulturu Novi Zagreb predstavlja novi ciklus klasične glazbe – „Klasika u parku“.

Vođeni željom da donesemo klasičnu glazbu bliže našim građanima, iskoračili smo van prostorija Centra za kulturu Novi Zagreb i ozvučili zelene površine Novog Zagreba živom glazbom.

U ovim vremenima kada je društveno-kulturni život na marginama opstanka, našim ljubiteljima klasike nudimo prvi od koncerata iz ciklusa Klasike u parku te premijerno ugošćavamo Dubrovački puhački kvintet i pijanisticu Stefani Grbić koji su na turneji po Hrvatskoj, a na našem koncertu sviraju djela Bizeta, Lhotke i Rimsky Korsakova, okruženi zelenilom i cvrkutom ptica.

Svjesni smo da su naši posjetitelji uvelike onemogućeni uživati u kulturnim sadržajima uživo i da se mnogo programa preselilo u digitalne formate. Stoga, kako bi naši ljubitelji klasike nastavili konzumirati kulturu uživo, ovim glazbenim ciklusom pod vedrim nebom spajamo uživanje u glazbi i prirodi, a opet vodimo računa o svim epidemiološkim mjerama.

Koncert će se održati u 19 sati na zelenoj terasi Centra za kulturu Novi Zagreb sukladno propisanim epidemiološkim mjerama, a u slučaju kiše u velikoj dvorani Centra. Ulaz je SLOBODAN, uz obaveznu prijavu na mail: [email protected] zbog ograničenog broja sjedala.

Biografije

Dubrovački puhački kvintet djeluje preko dva desetljeća, nastao željom i potrebom većinom članova Dubrovačkog simfonijskog orkestra za glazbenim izražavanjem kroz komornu glazbu. Izvodeći djela od doba baroka do moderne glazbe, kvintet nastupa u okviru komorne koncertne sezone u programu Dubrovačkog simfonijskog orkestra u kojem, uz dubrovačke komorne glazbenike, sviraju razni svjetski poznati umjetnici solisti, a nastupi ih redovito vode i van granica RH. Članovi kvinteta su poznati umjetnici koji su se usavršavali u Hrvatskoj, Slovačkoj, Italiji, Austriji i Rusiji. Pojedinačno kao i u sklopu drugih orkestara članovi kvinteta su nastupali u Carnegie Hallu u New Yorku, zatim u Milanu, Salzburgu i Moskvi.

Dubrovački puhački kvintet čine:

ĐIVE FRANETOVIĆ KUŠELJ – flauta

MARTINA HRĆAN – oboa

STIJEPO MEDO – klarinet

TONI KURSAR – rog

MATIJA NOVAKOVIĆ – fagot

 

Pijanistica Stefani Grbić (Dubrovnik, 1987.) glazbeno školovanje započinje u rodnome gradu (prof. Marija Grazio), a nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani (prof. Tomaž Petrač) gdje je diplomirala 2011. Usavršavala se u Veroni, na Accademia della Steinway Society (prof. Federico Gianello), a trenutno je na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Katarine Krpan. Tijekom školovanja sudjelovala je na seminarima uglednih umjetnika kao što su Tomaž Petrač, Vlasta Gyura, Arbo Valdma, Ruben Dalibaltayan, Noel Flores, Federico Gianello, Vladimir Krpan, Katarina Krpan i mnogi drugi. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih ističe drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanje u Firenzi 2013, i Prešernovu nagradu 2010 za interpretaciju Griegova Klavirskog koncerta u a-molu, op. 16. Snimku koncerta je prenijela radio Ars Slovenija i Dubrovačka televizija.

Veliku zainteresiranost gaji prema operi, što je dovelo do sudjelovanja kao korepetitor i umjetnički suradnik u brojnim opernim projektima. Više puta je nastupila s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim su ravnali Ildous Galioulline, Noorman Widjaja, Francesco Ommassini, Vladimir Kranjčević i Tomislav Fačini.

Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica u Hrvatskoj, Sloveniji, Švicarskoj, Njemačkoj itd. Također je značajna njezina suradnja s Dubrovačkim puhačkim kvintetom.

Program koncerta

G. Bizet (1838-1875): Jeux d’enfantas – Children’s Games/ Dječje igre

  1. Trompette et tambour – marche /Trumpet and drum/Truba i bubanj
  2. Petit mari, petite femme – duo /Little husband, little wife/ Mali muž, mala žena
  3. La  toupie – impromptu / The Spinning top/ Vrtuljak
  4. La poupée – berceuse / The doll / Lutka
  5. Le bal – galop /The ball/ Bal

 

Lhotka (1883-1962): Trio za flautu (obou), klarinet i fagot

Andante

Scherzo

Preludij

Fuga

 

Rimsky Korsakov (1844-1908): Piano quintet

Allegro con brio

Andante

Allegretto

Program “Klasika u parku” je podržan od Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

PROGRAM “KLASIKA U PARKU”

30.4., petak, Stefani Grbić, klavir i Dubrovački puhački kvintet

13.5., četvrtak, Martina Jembrišak, harmonika

20.5., četvrtak, Roko Matijević, klavir

27.5, četvrtak, Neven Hrustić, gitara

10.6., četvrtak, Trio Jongen; Renata Penezić, flauta, Žarko Perišić, fagot, Marina Matolić, klavir

17.6., četvrtak, Krešimir Marmilić, violina, Kristina Bjelopavlović Cesar, klavir

24.6., četvrtak, Ansambl Illyrica; Nika Bauman, flauta, Iva Casian Lakoš, violončelo, Hiwote Tadesse, viola, Marko Ferlan, gitara

rujan, Glazbeno putovanje Europom; Ksenija Kovačić, sopran, Blanka Tkalčić, mezzosopran, Robert Homen, klavir