Početna Moj Zagreb Novosti Najamnina za stanove u vlasništvu Grada Zagreba smanjuje se za 20 posto...

Najamnina za stanove u vlasništvu Grada Zagreba smanjuje se za 20 posto [VIDEO]

1186
0
Milan Bandić
Milan Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je održao konferenciju za novinare na temu “smanjenje najamnina za javno najamne stanove i zakupnina za gradske poslovne prostore”. Bandić je rekao kako će se najamnina stanova u imovini Grada Zagreba smanjiti za 20 posto.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić započeo je konferenciju za novinare na temu “smanjenje najamnina za javno najamne stanove i zakupnina za gradske poslovne prostore” čestitajući svima okupljenima Novu 2014. godinu i zahvalivši se medijima na dobrom radu u 2013. godini.

U pozitivnim tonovima gradonačelnik Bandić je nastavio svoje obraćanje medijima objavivši pozitivnu vijest za građane grada Zagreba. Prema njegovim riječima najamnina za javno najamne stanove u imovini Grada Zagreba smanjuje se za cca 20 posto.

Dakle, riječ je o smanjenju najamnine za 998 javno najamnih stanova koje grad ima u svojoj imovini.

[infopunkt 7602 2]

Najamnina će za te stanove smanjiti za 30 do 60 eura ovisno o površini stana.

Na primjer, za stan površine od 50 m2 najamnina se smanjuje za 36 eura. Tako će npr. mjesečni najam stana do 50 m2 u naselju Novi Jelkovec iznositi 144 eura,a ne 180 eura kao što je iznosio prošle godine.

Mjesečni najam za stan površine od 80 m2 smanjit će se za 51 euro, a za stan površine 110 m2 smanjuje se za 60 eura.

[infopunkt 7602 3]

Također, novost je od 24.12.2013. godine smanjenje zakupnina za 20 posto za poslovne prostore u vlasništvu grada u svim zonama te za sve djelatnosti koje se obavljaju u tim prostorima.

Zbog preuzimanja velikog broja poslovnih prostora i garaža u naselju Novi Jelkovec, uvedena je nova 5. zona, koja obuhvaća samo navedeno područje.

Gradonačelnik Bandić poručio je kako će cijena iznajmljivanja stanova u tom naselju biti dvostruko manja u odnosu na bilo koje drugo mjesto u gradu Zagrebu.

[infopunkt 7602 4]

Gradski pročelnik za financije Slavko Kojić potom je nastavio o sustavu PDV-a. Istaknuo je kako će onima koji nisu u sustavu PDV-a cijena zakupnine ostati jednaka cijeni dotadašnje najamnine, a onima koji već jesu u sustavu PDV-a, njima će se smanjiti cijena zakupnine.

[infopunkt 7602 5]

Kriterij ulaska u sustav PDV-a je godišnji promet od 230 000 kuna godišnje. Prema toj odluci grad Zagreb će godišnje biti siromašniji za 20 milijuna kuna, a poduzetnicima će troškovi zakupnine biti niži za 20 posto.

Na kraju konferencije gradonačelnik Bandić je zaključio kako je najveći problem, za kojeg u gradskom poglavarstvu pokušavaju naći rješenje, kako odrediti jedinstvenu startnu tržišnu cijenu nekretnina u vlasništvu grada Zagreba.

[infopunkt 7602 6]

[infopunkt 7602 7]

(Infopunkt.tv)