Početna Moj Zagreb Kvartovi Najam u Zagrebu skuplji nego u Splitu

Najam u Zagrebu skuplji nego u Splitu

1008
1

Foto: ShutterstockKada je riječ o prodaji stanova, cijene zagrebačkih kvadrata mnogo su niže od splitskih, dok je kod najma situacija obrnuta.

Za razliku od kolovoza ili rujna, proljeće u Zagrebu nije u znaku traženja stanova za najam i njihovih visokih cijena. Studentima, koji su u Zagrebu i glavni iznajmljivači stanova, vrhunac „sezone lova“ na stanove početak je akademske godine, kada je potražnja najveća, ali su zato i cijene najma više nego u ostatku godine. Tako su prosječne tražene travanjske cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih bile u prosjeku za 9 posto niže nego tijekom kolovoza prošle godine.

Prema podacima portala za nekretnine i turizam Crozilla.com, prosječne tražene najamnine zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih tijekom travnja na godišnjoj su razini u prosjeku pale za 7,8 posto. U usporedbi s podacima iz istog mjeseca 2011. godine cijene su pale za 10,9 posto, odnosno 17 posto u odnosu na travanj 2010.godine.

Cijena najma stana u Zagrebu

Prema podacima portala Crozilla.com tražena mjesečna cijena najma stana u Zagrebu, kvadrature od 20 do 40 metara, tijekom travnja je u prosjeku iznosila 264 eura, što je na godišnjoj razini 10,3 posto niže. Za stanove veličine od 40 do 60 četvornih metara u prosjeku je trebalo izdvojiti 355 eura što je 10,7 posto manje nego lani u istom mjesecu. Tražite li stan čija je kvadratura između 60 i 80 metara, cijene se kreću oko 463 eura što je na godišnjoj razini 7,8 posto manje.  Najmanju godišnju promjenu cijene bilježe stanovi površine od 80 do 100 metara kvadratnih koji su pojeftinili za 4,6 posto, a za njihov se mjesečni najam tijekom travnja u prosjeku se tražio 591 euro. Pritom valja uzeti u obzir kako portal Crozilla obrađuje tražene odnosno oglašavane cijene najma, a one su često mnogo više od onih po kojima se stanovi stvarno i iznajme.

Poredak dijelova grada sa najskupljim i najjeftinijim stanovima, prema Crozillinim podacima, nije se promijenio već neko vrijeme, a tako su i ovog, kao i lanjskog  travnja cijene najma uvjerljivo najviše u centru Zagreba, gdje najamnine ujedno bilježe i najmanju godišnju promjenu u cijeni. Stanovi s najnižim cijenama najma još uvijek se nalaze u Novom Zagrebu, a unatoč najamninama jeftinijim no u drugim dijelovima grada, tamošnji stanovi bilježe najveći godišnji pad cijena.

Zagreb skuplji od Splita

Kada je riječ o prodaji stanova, cijene zagrebačkih kvadrata niže su od splitskih, dok je kod najma stanova situacija obrnuta, te je za najam zagrebačkih potrebno izdvojiti nešto više no za najam onih u Splitu.

Tražene cijene najma zagrebačkih stanova površine od 20 do 100 metara kvadratnih, prema podacima portala Crozilla.com u prosjeku su 14,1 posto više od onih splitskih.

Mjesečni najam stanova manjih površina, onih do 40 metara kvadratnih, u Splitu je skuplji no u Zagrebu, a razlika u prosjeku iznosi tek oko 9 eura. Stanovima površine od 40 do 60 metara kvadratnih, prema podacima portala Crozilla.com, prosječna tražena mjesečna najamnina u prosjeku je za 35 eura viša u Zagrebu, nego u Splitu.  Prosječna tražena cijena najma stana od 60 do 80 metara kvadratnih za 80 je eura viša u Zagrebu no u Splitu, dok kod stanova površine od 80 do 100 „kvadrata“ razlika iznosi 130 eura.

1 Komentar

Comments are closed.