Početna Izbor Najam manjih stanova u Zagrebu skuplji nego na moru

Najam manjih stanova u Zagrebu skuplji nego na moru

1688
0
Razgredavanje Zagreba
Foto: Saša Zinaja

Zagrebačko tržište najma stanova obično je ono najtraženije, no porastom temperatura i približavanjem turističke sezone povećava se i potražnja za nekretninama na moru.

Istraživanje oglasnika Crozilla.com o lipanjskim cijenama najma stanova u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu i Opatiji pokazalo je kako su oglašavane najamnine stanova površine između 20 i 80 „kvadrata“ najviše vrijednosti zabilježile u glavnom gradu. No, među prethodno navedenim gradovima, cijene najma većih stanova, onih od 80-100 kvadratnih metara, najviše su bile u Opatiji.

Prosječne tražene mjesečne najamnine stanova do 100 „kvadrata“ među gradovima koji su uvršteni u ovo istraživanje, najniže vrijednosti bilježe u Rijeci, gdje su iznosile oko 400 eura, dok su primjerice u susjednoj Opatiji iznosile 550 eura. Najviše lipanjske najamnine stanova do 100 metara kvadratnih oglašavane su u Splitu gdje su u prosjeku iznosile oko 600 eura – što je petnaestak eura više nego u Zagrebu.

Prosječne oglašavane cijene najma stanova površine između 20 i 40 metara kvadratnih tijekom lipnja su se kretale od tek stotinjak pa sve do 500 eura. U Rijeci je prosječna tražena mjesečna najamnina takvih stanova iznosila 273 eura, dok se u Zagrebu, pak, za njihov najam u prosjeku tražilo čak 400 eura mjesečno.
Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako su se stanovima površine između 40 i 60 metara kvadratnih u Zagrebu iznosile 470 eura.

Najamnine stanova velikih površina, 80-100 metara kvadratnih, tijekom lipnja su se penjale čak i do 3.000 eura, a najveća prosječna cijena zabilježena je u Opatiji gdje se za njihov najam u prosjeku tražilo 914 eura – tek 5 eura više nego u Splitu, odnosno preko 100 eura više no u Zagrebu.

Tijekom lipnja putem oglasnika Crozilla.com najviše su se pretraživali stanovi u Zagrebu, zatim garsonijere za najam na području Zadra i Rijeke, a potražnja je vladala i za stanovima koji su se iznajmljivali u Splitu, Osijeku i Puli.