Početna Vijesti Business Na Zagreb Business Summit dolaze domaći i inozemni gradonačelnici

Na Zagreb Business Summit dolaze domaći i inozemni gradonačelnici

1418
0

Zagrebački Velesajam od 16. do 18. rujna ove godine organizira drugi po redu Zagreb Business Summit pod nazivom Gradovi i regije – generatori razvoja, a ovo događanje već sada ima predznak središnjeg mjesta razmjene gospodarskih iskustava te predstavljanja razvojnih projekata i najboljih europskih praksi. ZBS će okupiti predstavnike domaćih i inozemnih gradova i regija te stručnjaka s različitih područja razvoja – od europskih fondova do brendiranja gradova. Svoj dolazak je potvrdila i kineska delegacija pokrajine Jiangsu na čelu s g. Fan Shihong, predsjednikom Uprave Jiangsu Hanjian Grupe.

Ključna je uloga Zagreb Business Summita pomoći hrvatskim gradovima i regijama da uhvate korak s Europom i iskoriste mnogobrojne mogućnosti koje im se nude. Već je prošlogodišnji ZBS kroz konstruktivan dijalog velikog broja relevantnih sudionika i konkretne zaključke dao značajan doprinos gospodarskom razvitku Hrvatske, primjerice kroz prezentacije domaćih investicijskih potencijala domaćim i stranim investitorima, a ovogodišnjim će se događanjem to podići na još višu razinu.

Koliko je ovo događanje značajno za hrvatsko gospodarstvo govori i činjenica da su mu potporu kroz pokroviteljstvo i sudjelovanje pružili predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš, ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Műller, Tsvyatko Velikov iz Glavne uprave za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije, Stephane Arditi iz Europskog ureda za okoliš te brojni drugi uglednici iz gospodarskog i političkog života Hrvatske i Europske unije.

Potporu događanju pružile su brojne institucije, udruge i agencije, a partner Zagrebačkog Velesajma u organizaciji ovog događanja je hrvatska Udruga gradova.

U okviru Zagreb Business Summita i ove godine će se održati nekoliko značajnih konferencija:

 

 

  • i3P – Međunarodna konferencija Investicijski projekti, potencijali i politike,
  • Međunarodna konferencija Croenergy – Sustainable Energy Finance and Investment Summit,
  • Međunarodna konferencija Cirkularna ekonomija – put prema pametnom, održivom i zelenom društvu,
  • Konferencija Hrvatsko iseljeništvo, poticaj gospodarskom razvoju i kreatori budućih politika – Neodoljiva Hrvatska, Fusion 1 te
  • Stručni simpozij o zelenoj gradnji.

Zagrebački velesajam pružit će cjelokupnu komunikacijsku platformu na kojoj će se povezati domaći i međunarodni, poslovni i institucionalni subjekti na zadatku jačanja i umrežavanja hrvatske i europske investicijske atraktivnosti i tržišne konkurentnosti. Pored prezentacije investicijskih projekata ostvaruje se mogućnost jačanja međusobne suradnje domaćih i stranih gospodarskih subjekata, a posebno malih i srednjih poduzetnika, kao i jačanje suradnje s donositeljima odluka na razini gradova i regija te na međunarodnoj razini.