Početna Moj Zagreb Novosti Na Markovom trgu obilježen Svjetski dan autizma

Na Markovom trgu obilježen Svjetski dan autizma [Video]

obiljezen-svjetski-dan-autizmaSvjetski dan autizma obilježen je tradicionalnim puštanjem balona na Markovu trgu u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske.

Svjetski dan autizma, danas, 2. travnja obilježava se diljem svijeta. Pod sloganom “Autizam treba sustavno rješenje” u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske tradicionalnim puštanjem balona Svjetski dan autizma obilježio se u Zagrebu, kao i u drugim hrvatskim gradovima.

Prema nekim podacima, u Hrvatskoj živi osam tisuća osoba s autizmom, a za njih su, balone s natpisom “Autizam 8000″, koji simboliziraju djecu i osobe s autizmom koji čekaju primjereno rješenje skrbi, u podne pustili gradonačelnici gradova u kojima djeluju udruge za autizam i djeca s autizmom, ministri i političari.

Balone su u Zagrebu u podne pustili predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić, ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović, supruga predsjednika Vlade Sanja Musić Milanović i gradonačelnik Milan Bandić.

”Mi smo društvo koje daje jednaku priliku svima”, istaknuo je Ostojić i naglasio kako svatko ima talent za nešto, pa tako i djeca s autizmom, a ”obaveza je roditelja, društva, škola i ministarstava da prepoznaju taj talent i pomognu im razviti ga”.


”Briga za osobe s autizmom, nešto je što nadilazi jedno ministarstvo”, kazala je Opačić i dodala kako su stručnjake koji rade s osobama s autizmom uključili u sustav socijalne skrbi.


”Mi želimo da kroz sustava odgoja i obrazovanja, omogućimo svim osobama s autizmom, da u skladu sa svojim potrebama, sposobnostima i interesima, mogu ostvariti sve svoje vještine koje će im omogućiti da imaju kvalitetan život”, izjavio je ministar Jovanović.


Prije puštanja svog balona s Markova trga, ministri i gradonačelnik iznijeli su poruku o tome što poduzimaju da riješe probleme iz domene svog resora: dijagnostika, stanovanje, školovanje i izgradnja novog Centra za autizam na Oporovcu.

Trenutno se odvijaju pregovori između tri nadležna ministarstva – Ministarstva zdravlja, Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kako poboljšati skrb i dostupnost prava osoba s autizmom u Hrvatskoj.

www.infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here