Početna Vijesti Kultura Dan dvorane “Lisinski”: Otvaranje prema mlađoj publici

Dan dvorane “Lisinski”: Otvaranje prema mlađoj publici

524
0

La BohemeBalom Zagrebačke filharmonije i zajedničkim nastupom studenata umjetničkih akademija večeras će se obilježiti Dan Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Završava i još jedna glazbena godina u kojoj su svi veliki koncerti izazvali veliko zanimanje publike.

– Ponosan sam na proteklu godinu jer se “Lisinski” pokazao kao dvorana u kojoj se kvalitetno izvodi glazba, svi veliki koncerti imali su iznimnu posjećenost, a neki od njih bili su danima unaprijed rasprodani. Izgleda da se kriza nije odrazila na posjećenost, ljudi su prepoznali kvalitetu, a možda i “Lisinski” kao utočište od svega što ih okružuje, na kojemu pronalaze motive za dalje, s vedrijim pogledom koji pruža vrhunska glazba, rekao je ravnatelj Dražen Siriščević za Hinu.

Kao vrhunce izdvojio je ciklus “Lisinski subotom”, nastupe Državnog simfonijskog orkestra iz Sao Paula, slavnog ruskog pijanista Evgenyja Kissina, nastupe Filharmonije milanske Scale, Londonskog simfonijskog orkestra…

Program proslave

Programom “Maratonakademija” koji okuplja studente muzičke, likovne i dramske umjetnosti, “Lisinski” na Dan Dvorane predstavlja smjer kojim planira krenuti, a to je prema riječima Dražena Siriščevića, ponuditi i sadržaj za mlade. Izvodit će se glazba, prikazivati filmove, održavati likovne radionice… Program će biti od 21 sat u Maloj dvorani. a sudjeluju studenti zagrebačkih umjetničkih akademija, Muzičke, Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovne umjetnosti.

Program u Velikoj dvorani Lisinski počinje u 20 sati. Na koncertu Zagrebačke filharmonije, kojom će ravnati slovenski dirigent Uroš Lajovic, izvest će se djela Franza von Suppea, najljepše melodije Stolza, Kalmana, Lehara, Straussa mlađeg, a nastupaju sopranistica Ana Karuza, bariton Vitomir Marof, Djevojački zbor Zvjezdice. Nastavak je u 22 sata snimkom Puccinieve opere “La Boheme”.

A veliko slavlje počet će već u 18 sati kada će biti dodijeljene i dvije nagrade mladim glazbenicima, nagrada Filharmonije i Hrvatske poštanske banke. Za Mladog glazbenika godine nagrada će pripasti pijanistu Bruni Vlaheku dok će pijanist Aljoša Jurinić primiti nagradu “Ivo Vuljević” Hrvatske glazbene mladeži.

Recital Ive Pogorelića, Magdalena Kožena, maskenbal

Za prvi dio iduće godine Siriščević je najavio nekoliko većih događanja, među kojima se ističe recital Ive Pogorelića s djelima Chopina i Liszta 12. ožujka te dva dana prije toga koncert latvijske mezzosopranistice Eline Garanče.

U povodu Valentinova koncert s ljubavnim skladbama imat će pjesnička diva svjetskoga glasa, češka mezzosopranistica Magdalena Kožena dok će se vrijeme karnevala obilježiti velikim balom pod maskama.